Željko Komšić

Naša stranka: Skretanje pažnje s političke nesposobnosti

''Ovako teška tema iskorištena je da se u najnepovoljnijem trenutku za vlast skrene pažnja s njene nesposobnosti u suočavanju s posljedicama pandemije.''
Vijesti / Politika | 12. 04. 2021. u 18:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom ponovnog dovođenja pitanja cjelovitosti BiH u fokus međunarodne pažnje reagirala je Naša stranka:

''Više od mjesec dana Predsjedništvo BiH šuti o činjenici da ih je strani državnik u njihovoj zgradi otvoreno pitao o mogućnosti mirnog razlaza Bosne i Hercegovine.

Nemamo razloga za sumnju da su namjere Boruta Pahora, predsjednika Slovenije, dobre, ali sama činjenica da to pitanje postavlja na jednom tako visokom sastanku državnih delegacija govori da ta tema egzistira kao relevantna u određenim političkom planu.

Kad su takve stvari u pitanju, svaki dan čekanja je previše. Članovi Predsjedništva, pogotovo Džaferović i Komšić, morali su tražiti hitan odgovor od svih relevantnih aktera međunarodne zajednice da se odrede prema cjelovitosti i suverenitetu Bosne i Hercegovine.

Na žalost, i ovako teška tema iskorištena je da se u najnepovoljnijem trenutku za vlast skrene pažnja s njene nesposobnosti u suočavanju s posljedicama pandemije.

Ispravne reakcije danas od predsjednika Slovenije, Veleposlanstva SAD-a te drugih međunarodnih službenika koji bezrezervno daju podršku Bosni i Hercegovini, ali dodatno razočarava činjenica ko nam se nalazi na prvoj liniji političke obrane cjelovitosti zemlje.

To su oni ljudi koji tu obranu koriste da prikriju nesposobnost vlastitog upravljanja njom. Sumnjamo da bi bili u stanju da je odbrane i dok se vlast ne promijeni naša jedina odbrana je raspoloženje velikih sila prema našoj cjelovitosti.

Tražimo stoga i od delegacije EU u Bosni i Hercegovini i od svih zemalja kvinte da se izjasne o tome da li su spremni spriječiti bilo kakav pokušaj disolucije Bosne i Hercegovine kako bi se građanima naše zemlje, pored svih problema koje imaju, barem otklonile sumnje u mogućnost rata, kada im već njihova vlast nije u mogućnosti to pružiti. Nadamo se da će 2022. takvi branitelji otići s političke scene'', poručeno je iz Naše stranke. 

Podsjetimo, Član Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je danas da je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, prilikom nedavne posjete BiH, na susretu s članovima Predsjedništva BiH rekao da su u posljednje vrijeme sve su češći glasovi u Europi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije, te upitao: "Možete li se vi u BiH mirno razići?".

Kako navodi Komšić, on i Šefik Džaferović rekli su da mirno razdruživanje nije moguće, dok je predsjedavajući Milorad Dodik iznio suprotan stav.

Komšić je u izjavi za Fenu potvrdio je da je predsjednik Republike Slovenije postavio to pitanje.

''Jeste, istina je! Između ostalog, ali ne samo zbog toga, smo i poslali non paper'', kazao je za Fenu Komšić. 

Iz ureda Boruta Pahora odgovoreno je kako je Pahor zagovornik Bosne i Hercegovine, njene teritorijalne cjelovitosti, europske perspektive i mirnog razvoja što uvijek dosljedno naglašava.

Kopirati
Drag cursor here to close