Zvizdić – Borisov

Nakon izbora: BiH mora odlučiti kojim pravcem će ići

Zvizdić je zahvalio Borisovu što su, za vrijeme predsjedavanje Bugarske EU, BiH i i zemlje zapadnog Balkana bile u fokusu europskog zanimanja.
Vijesti / Politika | 05. 07. 2018. u 11:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić izjavio je danas u Sarajevu da je BiH napravila značajan progres u realizaciji europske agende BiH, očuvanju mira i ekonomskom razvoju, ali da je taj progres zasjenjen činjenicom da u BiH aktivno traje predizborna kampanja.

"Ali, sigurno ćemo očuvati pozitivni moment jer nam je europska perspektiva i jačanje životnog standarda građana prioritet koji će i dalje biti na top-listi zadataka na kojima ćemo raditi", rekao je Zvizdić nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Bugarske Bojkom Borisovim.

On je zahvalio Borisovu što su, za vrijeme predsjedavanje Bugarske EU, BiH i i zemlje zapadnog Balkana bile u fokusu europskog zanimanja.

"To je za nas veoma važno, jer je europska perspektiva ključni vanjskopolitički cilj i perspektiva BiH i to nam omogućava da radimo na realizaciji europske agende BiH", naveo je predsjedavajući Vijeća ministara na konferenciji za novinare. On je izrazio očekivanja da će BiH, poslije izbora, ići u pravcu dodjeljivanja kandidatskog statusa za BiH, kao i da će doći do aktivacije MAP-a kao narednog koraka ka NATO integracijama.

Prema njegovim riječima, drugi prioritetan pravac je pitanje ekonomskog razvoja, a posebno razvoja infrastrukture.

"Na tome radimo kontinuirano i o tome je premijer Borisov razmišljao stavljajući i fokus infrastrukturu i povezivanje svih zemalja zapadnog balkana sa EU", rekao je Zvizdić.

On je napomenuo da je treći pravac pitanje očuvanje mira i stabilnosti i borbe protiv svih oblika ekstremizma.

"Europska perspektiva za BiH i regiju je mir, stabilnost i prosperitet", zaključio je Zvizdić.

Borisov je napomenuo da je sa Austrijom, koja sada predsjedava EU, dogovoreno da se nastavi kontinuitet koji su dobili tijekom predsjedavanja Bugarske. Bugarski premijer je istaknuo da je bitno da se održi pravac povezanosti, razvoj digitalne infrastrukture i projekti koji su vezani za ekonomski razvoj.

"Želio bih istaknuti dvije bitne stvari, a to su odnosi na relaciji Sofija-Skoplje, gdje imamo sporazum o dobrosusjedskim odnosima, ali i na relaciji Skoplje-Atena imamo važan napredak i sporazum o imenu. Kako bi slijedila ove primjere BiH može naučiti mnogo. Imamo novu europsku perspektivu za ove zemlje, a bit će razriješeno i pitanje Kosova i odnosa sa Srbijom", naglasio je on.

Navodeći da je Bugarska odličan primjer etničke i religijske tolerancije, Borisov je rekao da bi taj primjer trebalo da iskoristi i BiH.

"Ne želimo se miješati u situaciju u BiH, ali nakon izbora morat ćete se odlučiti kojim putem želite ići. Mi ćemo biti uz vas i dati podršku na putu ka Europi", poručio je on.

Prema njegovim riječima, BiH je izuzetno bitna za EU, jer vjeruju da ona može biti bastion i saveznik u borbi protiv radikalnog islamizma.

"Ovo je proces koji se odvija dvostrano. Zato sa te strane svako treba urediti svoje dvorište i na taj način će BiH biti veoma privlačna EU", poručio je Borisov tijekom posjete Sarajevu, prenosi Srna.

 

Kopirati
Drag cursor here to close