Sukob HDZ-a i SNSD-a

Napokon došli na posao pa se posvađali zbog fašista i antifašista

Rasprava je eskalirala kada je na red došla inicijativa HDZ-a BiH da se 23. kolovoz u BiH obilježava kao europski dan sjećanja na sve žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.
Vijesti / Politika | 10. 12. 2020. u 08:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon gotovo dva mjeseca nerada konačno je zasjedao Zastupnički dom državnog parlamenta. No, ni danas nisu uradili mnogo. Sve bitne točke su odgodili za drugi put ili ih oborili. Bilo je riječi i o smjeni Vijeća ministara BiH. Ali vrlo kratko - i o tome će neki drugi put. Travanjski paket o ustavnim promjenama možda nekada, sada je mnogo važnije da se u ovom državnom tijelu govori o onima iz prošlosti. Fašisti i antifašisti između HDZ-a BiH-a i SNSD-a.

Dva mjeseca tišine i onda maratonska sjednica. Burna. Rasprava je eskalirala kada je na red došla inicijativa HDZ-a BiH da se 23. kolovoz u BiH obilježava kao europski dan sjećanja na sve žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Inicijativu, istina samo prije dva dana, nije prihvatila Ustavnopravna komisija, ali to HDZ-u BiH nije problem, da je iznova vraća na stol. Kažu - ona nije ništa novo. Novo je, ipak, da je posvađala koalicijske partnere.

“Kod nekih kolega ova inicijativa izaziva nedoumicu te misle da je to revizija povijesti, izjednačavanje fašista i antifašista. To nema nikakve veze s tim. Niti je namjera toga bila, niti je to valjda Europski parlament htio”, kaže HDZ-ov Nikola Lovrinović.

SNSD-ov Nebojša Radmanović ističe kako svi zločini moraju biti kažnjeni, bez obzira na to kad, gdje i kako su učinjeni: “Ali ovdje nije ta situacija. Ovdje je izjednačavanje zavojevača i osloboditelja. Izjednačavanju onih koji su izvršili, holokaust, genocide i antifašista. Dakle, ovo su ogromne razlike”.

Kategorično ne čuli smo i od SDP-a.

“Ja se bojim - ako bismo usvojili ovu inicijativu, da bismo s njom osudili rad i djelovanje pojedinih stranaka koje su registrirane u BiH, koje dobivaju izbore. Pogotovo što su šefovi tih stranaka bili dio takvih totalitarnih režima i odlučivali u njima. Zato vas pozivam da ne biste slučajno, ne dao Bog, ako se usvoji ta inicijativa - da ne primite autogol”, upozorava SDP-ov Zukan Helez.

Na stolu je trebao biti i SDP-ov travanjski paket, za koji je Ustavnopravna komisija također dala negativno mišljenje. SDP-ovi amandmani na Ustav nisu po volji parlamentaraca, pa čak ni SNSD-a, koji se prije 10-ak godina zalagao za isto.

Magazinović pozvao na usvajanje travanjskog paketa', posebno SNSD

Klub zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine predložio je amandmane na Ustav BiH, ali je Ustavnopravna komisija odlučila da oni nisu u skladu s Ustavom te su zastupnici na današnjoj sjednici razmatrali negativno mišljenje...“Ovo je jedan test dosljednosti za velik broj ljudi koji sjede u ovoj sali budući da su kreatori ovog dokumenta gospodin Milorad Dodik i predsjednici SDS-a i PDP-a”, podsjeća SDP-ov Saša Magazinović.

SNSD-ova Snježana Novaković-Bursać navodi kako su politički procesi i evaluacija prirodni: “Kada netko ima pravo da nešto evaluira, pa onda shvati da nešto nije kako treba ili se suoči sa stvarnim uzrocima problema ovdje - onda, ako ste ozbiljni, od nekih stavova odustanete”.

O travanjskom paketu toliko do nekog novog travnja. A, ništa ni od ukidanja jubilarnih naknada imenovanim dužnosnicima. Nije parlamentarcima problem 876 maraka manje u džepu, nego je problem, kao i obično populizam predlagača. Problem je i što grupa zastupnika traži smjenu Vijeća ministara BiH.

“A, što to rade? Eto, da zabavljaju svijet, jer nemaju šta drugo, pa, eto smijenit ćemo, Vijeće ministara, a neće ga smijeniti, jer kako će ga smijeniti?”, kaže Lovrinović.

Zna Lovrinović vrlo dobro o čemu priča. I ako inicijativa za smjenu naredni put dobije podršku u Zastupničkom domu, neće u Domu naroda. Tamo su SNSD i HDZ BiH i dalje u ljubavi, a zašto bi SNSD sjekao granu na kojoj njihov premijer sjedi, pita se federalna.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close