Reagiranje

Nakon Dodikovih najava: Amerika je rekla svoje

Veleposlanstvo SAD-a je objavilo kako se čini potrebnim da ponove ''svoj odveć poznati stav''.
Vijesti / Politika | 11. 03. 2021. u 07:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Vrijeme je da bh. lideri počnu graditi konsenzus i da odbace nazadnu politiku podjela", poručeno je iz Veleposlanstva SAD-a u BiH nakon sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je donesen zaključak kako će se pregovarati o istupanju RS iz BiH.



Veleposlanstvo SAD-a je objavilo kako se čini potrebnim da ponove ''svoj odveć poznati stav''.

''Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine kao jedinstvene zemlje s dva entiteta'', priopćeno je iz američkog Veleposlanstva.

Naveli su kako građani BiH "zaslužuju lidere koji su posvećeni reformama neophodnim za EU put i osiguranje prosperitetnije budućnosti".

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zaključke u vezi s ocjenom rada visokog predstavnika, primjenom Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH u razdoblju razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika. U zaključcima je spomenuta mogućnost i mirnog razlaza.

Milorad Dodik ponovo je u srijedu zaprijetio kako će uskoro predložiti referendum o odcjepljenju Republike Srpske pozvavši sve u tom entitetu da ne surađuju sa sadašnjim visokim predstavnikom Valentinom Inzkom ni s onim tko će ga naslijediti na dužnosti.

Govoreći pred zastupnicima Narodne skupštine RS u Banjoj Luci Dodik je zaprijetio referendumom u roku "godinu ili dvije" dana, na izvanrednoj sjednici skupštine sazvanoj na njegov zahtjev samo kako bi se raspravljalo o radu visokog predstavnika, iako taj parlament za to nema nikakvih ovlasti.

Ponovio je svoje ranije teze kako je visoki predstavnik nezakonita dužnost za koju nema uporišta u ustavu iz Daytona, ustvrdivši kako su sve osobe koje su do sada bile na toj poziciji radile samo u interesu Bošnjaka ugnjetavajući pritom Srbe.

Kopirati
Drag cursor here to close