Traženje krivaca

Nakon Čovića, DF želi goniti Čavaru

''DF smatra da Čavara zbog svega navedenog u Izvještaju Europske komisije mora krivično odgovarati'', navodi stranka Željka Komšića.
Vijesti / Politika | 08. 10. 2020. u 10:48

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Najnoviji Izvještaj Europske komisije o napretku Bosne i Hercegovine unutar europskih integracija, veoma jasno govori o potrebi provođenja reforme pravosuđa, i to na način da se kao ulazni podatak, koriste rezultati rada ili uspjesi svih onih koji pretendiraju na pozicije u pravosudnom sustavu'', navela je Demokratska fronta dodajući kako Izvještaj Europske komisije posebno skreće pažnju na nepopunjenost Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, i jasno označava glavnog i odgovornog krivca za takvo stanje.

''Naime, direktnu odgovornost i krivicu za nepopunjavanje Ustavnog suda FBiH, koji inače broji devet sudaca, od kojih je u trenutnom mandatu njih samo pet, prema Izvještaju Europske komisije snosi aktualni predsjednik FBiH, Marinko Čavara (HDZ BiH). Izvještaj Europske komisije je jasno utvrdio odgovornost Čavare, koji kao predsjednik FBiH nije dostavio listu uspješnih kandidata za imenovanje sudaca Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, a na koju svoju suglasnost trebaju dati dvoje potpredsjednika Federacije. Čavara, kao što je poznato, mimo zakona, i po nalogu Dragana Čovića već godinama to odbija da uradi'', navodi DF.

Stranka pita, s obzirom da agonija oko imenovanja sudija u Ustavni sud FBiH traje već godinama, a sve zbog stranačkih i potpuno izvan evropskih interesa HDZ-a BiH, temeljem Izvještaja Evropske komisije postavlja se pitanje, do kada će ovakvo ponašanje tolerirati i sam šef Delegacije EU u BiH?

''DF smatra da Čavara zbog svega navedenog u Izvještaju Europske komisije mora krivično odgovarati'', navodi stranka Željka Komšića.

Reagirao je i potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović koji je rekao kako ne radi o birokratskoj sporosti ili neodgovornosti oba potpredsjednika Federacije, već isključivoj blokadi, koji po nalogu HDZ-a provodi predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara.

''Iako se u izvještaju Evropske komisije navodi 'Predsjedništvo Federacije' i Parlament Federacije BiH, direktni krivac za sistemsko urušavanje Ustavnog suda Federacije BiH je nitko drugo nego Marinko Čavara. Predsjednik Federacije se oglušio na uporno insistiranje oba potpredsjednika da se Ustavni sud popuni, te ignorira i pisani dokument kojim su dva potpredsjednika, još 3.12.2019. godine dostavili predsjedniku Čavari prijedlog kandidata za izbor sudaca. Naknadno je i Ustavni sud insistirao da se proces odblokira, međutim gospodin Čavara ne odgovara na dopise Ustavnog suda niti na dopise potpredsjednika Federacije'', naveo je Dunović.

Kopirati
Drag cursor here to close