Pepeljuge u foteljama

Najveća kriza do sad: Država pada zbog ponoći i putovanja

Da su zastupnici bili izmoreni potvrđuje i SDP-ovac Mirsad Mešić, koji naglašava da su važne teme na dnevnom redu bile planirane iza ponoći, te da su zbog toga odlučili napustiti sjednicu.
Vijesti / Politika | 27. 10. 2017. u 09:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovo je najveća kriza od Daytona do danas, a Kolegiju su važnija putovanja od rada Zastupničkog doma, smatra većina zastupnika ovog doma nakon što je maratonska sjednica, koja je počela u srijedu u 10 sati, prekinuta u ponoć zbog nedostatka kvoruma, pišu Nezavisne novine.

Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ-a, kaže da je ovo konačno skidanje maski jednog dijela stranaka kojima je navodno BiH opredjeljenje, a njezina opstojnost imperativ.

"Ovako se ona ruši. Očigledno je bila važnija osobna promidžba nego obveza prema parlamentu. Nego šta da je kriza. Bilo je mučno", zaključio je Lovrinović.

Njegov kolega iz SDA Amir Fazlić kaže da u svom parlamentarnom radu ne poznaje ovakvu situaciju kao što je ova.

"Mogli smo raditi, imali smo uvjete, ali neki su odlučili da ne rade", rekao je.

"Ovo je slučaj bez presedana", kategorična je Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a, te dodaje da sljedećih mjesec dana nema termina za nastavak sjednice zbog putovanja.

"Pokušaji Kolegija da nastavi sjednicu, iako su zastupnici već bili zamoreni materijalima, i da veoma bitne točke poput Bosićeve Deklaracije o trasi brzog puta Sarajevo - Beograd i putovanja ministra Igora Crnatka stavi na kraj, sramni su i nisu urodili plodom", kazala je Majkić Nezavisnim novinama.

S njom se slaže DF-ovac Damir Bećirović, koji ističe da je sjednica prekinuta zbog toga što je Kolegiju bitniji turizam, nego rad tog doma.

"Upitan je datum nastavka jer Kolegij od silnih putovanja ne može pronaći termin u sljedećih mjesec dana", istakao je Bećirović.

Da su zastupnici bili izmoreni potvrđuje i SDP-ovac Mirsad Mešić, koji naglašava da su važne teme na dnevnom redu bile planirane iza ponoći, te da su zbog toga odlučili napustiti sjednicu.

Zastupnice NDP-a Momčilo Novaković mišljenja je da se parlament nalazi u najvećoj krizi poslije Daytonskog sporazuma i da je u ovom trenutku neizvjesno šta će se dalje događati u ovom domu. Istaknuo je da su zastupnici Saveza za promjene, ako zatreba, spremni podržati rušenje institucija BiH i da ih neće braniti od onih koji ih u ovom momentu žele srušiti.

Aleksandra Pandurević iz SDS-a slaže se da je ovo do sada najveća kriza parlamenta.

"Ovo je bila klasična blokada s bezbroj pauza. Ne očekuje valjda netko od SDS-a i RS da spašava institucije BiH", kazala je.

I Senad Šepić, zastupnik Nezavisnog bloka, smatra da je ovo najveća kriza, te da su institucije BiH blokirane.

"Guranje glave u pijesak se radi na način da se izbjegavaju rasprave o stvarnim problemima", rekao je Šepić.

Mirsad Isaković iz SBB-a slaže se s kolegama u vezi s krizom.

"Sramno je da zbog putovanja nema termina u studenom da se zakaže sjednica. Ne mogu službena putovanja biti bitnija od rada parlamenta", zaključuje Isaković.

Kopirati
Drag cursor here to close