Josip Juratović

Najljepše je biti političar u BiH – primate plaću za nerad, a narod tolerira

''Najljepše je biti političar u Bosni i Hercegovini jer tamo nemate nikakve kriterije. Primate plaću od koje ne živite, jer živite od korupcije”, zaključio je Juratović.
Vijesti / Politika | 02. 11. 2020. u 20:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U kriznim situacijama još jače na vidjelo isplivaju slabosti jednog društva. Što se tiče Bosne i Hercegovine, moram biti iskren, to su problemi koji nisu došli s pandemijom, već su odavno tu”, ocijenio je poslanik SPD-a u njemačkom Bundestagu Josip Juratović, u razgovoru za emisiju “BHT1 uživo”.

Juratović, koji je i predsjednik Odbora Bundestaga za odnose sa zemljama Jugoistočne Europe, govorio je o krizi koju je pandemija izazvala kako u Europi, tako i kod nas, ali i problemu neučinkovite bh.vlasti i načinu na koji ljudi biraju svoje predstavnike.

“Na kraju krajeva, sada imate lokalne izbore i pitanje je po kojim kriterijima ćete birati političare. Ako ćete birati po kriterijima netrpeljivosti, straha, nacionalne odvojenosti, nacionalnih pitanja, nacionalnih interesa, pa skroz do nacionalizma – gdje se sve odobrava ako je pod kapom nacionalizma – onda imate i takve ljude na čelu, koji bi sad trebali raditi svoj posao, a ne rade – zato jer oni uopće nisu po tim kriterijima izabrani niti po tim kriterijima ocjenjivani”, kazao je Juratović.

''Žao mi je, demokracija je društveno uređen sustav gdje narod bira svoje reprezentante jednom u četiri godine, one koji će ih četiri godine predstavljati, stvarati im društvene okvire, davati nove smjernice. Dakle, u Bosni i Hercegovini, sorry, ja nisam vidio nijedan vremenski period gdje je to igralo ulogu”, ocijenio je on.

Juratović je rekao da princip vladavine strahom postoji u čitavoj regiji – “što južnije, to tužnije, s time da se čini da je Bosna i Hercegovina postala najjužnija, a time i najtužnija”.

“Ja volim BiH, volim te ljude, i uvijek sam bio usko vezan za tu kulturu komšiluka koja je, nažalost, nestala i koja je uništena ali, na kraju krajeva, činjenica je jasna – da narod sam odlučuje. Narod je tolerirao da oni cijelo vrijeme nisu implementirali vladu. Oni dobijaju plaću za nerad i narod to tolerira. Na sljedećim izborima će opet iste birati, koji će isto to raditi. Najljepše je biti političar u Bosni i Hercegovini jer tamo nemate nikakve kriterije. Primate plaću od koje ne živite, jer živite od korupcije”, zaključio je Juratović.

Kopirati
Drag cursor here to close