Izvanredna sjednica Doma naroda

Nacrt proračuna FBiH za 2018. godinu prihvaćen u oba doma Parlamenta

U odnosu na ovogodišnji, proračun za 2018. godinu povećan je za 127,4 milijun KM
Vijesti / Politika | 07. 12. 2017. u 20:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatili su na izvanrednoj sjednici Nacrt proračuna Federacije BiH za 2018. godinu u iznosu 2.875.051.837 KM, koji je na jučerašnjoj sjednici prihvatio i Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

U odnosu na ovogodišnji, proračun za 2018. godinu povećan je za 127,4 milijun KM.

Federalni premijer Fadil Novalić izaslanicima je kazao da je Vlada FBiH financiranju proračuna za 2018. godinu pristupila oprezno i konzervativno, te je financiranje najvećim dijelom bazirala na domaće izvore, prvenstveno obveznice koje su planirane u iznosu od 150 milijun KM.

Naglasio je da je proračun za narednu godinu kvalitetan i realan.

''Od iznosa se vrši refinanciranje 120 milijuna KM obveznica koje nam dospijevaju tijekom 2018. godine. Planirana je prodaja potraživanja u iznosu od 60 milijun KM i emisija trezorskih zapisa u iznosu od 360 milijuna KM. Kod trezorskih zapisa, također, radi se o refinanciranju dospjelih obaveza i nema povećanja neto duga po ovom osnovu u odnosu na 2017. godinu'', naglasio je Novalić.

Vanjsko zaduživanje planirano je u iznosu od 43 milijun KM i najvećim dijelom se odnosi na doznačavanje sredstava od Svjetske banke.

''FinanCijska stabilnost proračuna je jedan od nultih prioriteta Vlade FBiH, a dokaz tome je i činjenica da je Vlada u potpunosti sanirala akumulirani deficit proračuna koji smo zatekli u iznosu od 175 milijun KM te planiramo izmiriti i obaveze prema poljoprivrednicima koji nisu bile ni evidentirane odnosno nisu uopšte bile u financijskim izvještajima'', poručio je Novalić.

Kaže da se odgovorna fiskalna politika koju provodi Vlada FBiH ogleda u konstantnom umanjenju vanjskog, ali i unutarnjeg duga Federacije BiH obzirom da se zadnjih godina vrši značajno veći servis duga nego što se zadužuje.

''To se može vidjeti i u Nacrtu proračuna za 2018. godinu gdje se planira servis duga zajedno s kamatama u iznosu od 1241,3 milijuna KM dok je zaduživanje, domaće i vanjsko planirano u iznosu od 613,33, dakle u duplo manjem iznosu'', ukazao je Novalić.

Zbog pozitivnih pomaka u namjenskoj industriji, istaknuo je da Vlada namjerava nastaviti financirati razvojne projekte u ovom području u iznosu od četiri milijun KM, kao i 2,3 milijuna KM za Trajni revolving fond Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva koji je uspostavljen pri Union banci.

Da bi bio poboljšan položaj mladih Vlada FBiH planira putem Union banke formirati posebnu kreditnu liniju s kamatnim stopama maksimalno do tri posto, koja će biti usmjerena za rješavanje stambenog pitanja mlađih kategorija stanovništva.

Izaslanik Kluba Hrvata u Domu naroda PFBiH Edim Fejzić je kazao da se Bosansko-podrinjska županija, koji je u teškoj financijskoj krizi, nada da će Vlada FBiH prepoznati njihove probleme i pomoći im kroz proračun za 2018. godinu

''Nacrtom proračuna je planirana gradnja brze ceste Sarajevo-Goražde i nadam se da će ta trasa doživjeti svjetlo dana i da će Sarajlije i Goraždani biti bliže'', naveo je Fejzić.

Izaslanik Kluba Srba u Domu naroda PFBiH Slaviša Šućur je poručio da se proračunom za narednu godinu mora voditi računa o politici koja će se baviti izjednačavanjem županija.

Istaknuo je da su velike razlike u razvijenosti županija evidentne.

''Prema Nacrtu proračuna nisu ispunjene zakonske obaveze prema, naprimjer poljoprivredi'', dodao je Šućur.

Izaslanik Kluba Bošnjaka Fuad Hadžimehmedovć je također ukazao na potrebu ravnomjernog razvoja županija.

Izaslanici su prihvatili i Nacrt zakona o izvršavanju proračuna Federacije BiH za 2018. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close