Palmer

Nacionalizam, Rusija, Turska na Balkanu

Vijesti / Politika | 24. 10. 2019. u 10:09 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sjednici Pododbora za Europu i regionalnu sigurnosnu suradnju Komiteta za vanjske poslove Senata SAD jučer je u Washingtonu održano saslušanje o temi Zapadnog Balkana. U tom kontekstu, specijalni predstavnik američkog državnog tajnika za Zapadni Balkan Matthew Palmer u više navrata je spomenuo Bosnu i Hercegovinu i situaciju u regiji.

 

Palmer je kazao da podržava napore da se postigne sporazum ili kompromis koji bi dozvolio formiranje vlasti na svim razinama, ali i podnošenje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) NATO-u.

''I dalje smatramo da su neki elementi entitetskih vlasti i vlasti na državnoj razini razočaravajući i nacionalistički, radeći malo kako bi pomogli običnim građanima. Nova generacija političkih lidera pojavila na kantonalnoj i općinskoj razini, posebno u Kantonu Sarajevo, a oni ulijevaju novu nadu'', rekao je.

Palmer je kazao da će oni nastaviti biti optimistični da BiH može uspjeti i da će SAD, kao jamac Daytonskog mirovnog sporazuma, ostati posvećene teritorijalnom integritetu i suverenitetu države.

Palmer je dalje govorio o regiji Zapadnog Balkana, osvrćući se na činjenicu da su vlade jasno dale do znanje šta žele - sigurnija, prospertitetnija i demokratska budućnost za njih i čitavu regiju.

''Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju ove napore što se ne može reći i za sve vanjske faktore koji ovu regiju vide kao zrelu za uplitanje. Neki od ovih aktera imaju vrlo različite vrijednosti i vrlo različite vizije za budućnost regiona. Rusija odbacuje rješenje postignuto poslije hladnog rata u Europi i pokušava ga narušiti na razne načine, otvorene i prikrivene kako bi se spriječila euroatlantsku integraciju regije. Ona želi podstaći podjele i kaos'', kazao je.

Dalje je naveo Kinu kao još jedan od destabilizirajućih faktora. Palmer je podsjetio da se kineske vlasti infiltriraju u regiju kroz incijative "17+1" i "Pojas i put", kao i kroz investicije u strateškim industrijama i informacione i fizičke infrastrukture, stvarajući nove političke i ekonomske slabosti.

''Turski angažman i utjecaj prisutan je širom Zapadnog Balkana - prvenstveno fokusiran na Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Sjevernu Makedoniju - a čini se da se povećava i u Crnoj Gori. Pod predsjednikom Erdoganom, Turska je imala velika ulaganja u regiji u nastojanju da proširi svoje političko, kulturno i ekonomsko uporište. Pružila je pomoć, investirala u velike infrastrukturne projekte i rekonstrukciju džamija'', kazao je Palmer.

Dodao je da SAD pozdravljaju angažman Turske kada ona služi kontruktivnu ulogu u pomaganju zemljama Zapadnog Balkana da postignu svoj cilj euroatlantskih integracija.

S obzirom na historijsku ulogu Turske u regiji i produbljivanja ekonomskih odnosa, dodao je on, turska podrška dijalogu između Kosova i Srbije i sporazumu iz Prespe posebno su važni.

Kopirati
Drag cursor here to close