Malverzacije

Načelnik općine Prozor-Rama prijavio hrvatskoj policiji lažiranje popisa birača

Prema podacima prikupljenima u Općini Rama, na prošlim je izborima oko 800 bosanskohercegovačkih državljana bilo fiktivno prijavljeno za dopisno glasanje na osamdesetak adresa širom Republike Hrvatske.
Vijesti / Politika | 24. 08. 2020. u 18:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ramski Vjesnik / Jozo Ivančević 

Načelnik Općine Rama u Bosni i Hercegovini Jozo Ivančević prijavio je hrvatskoj policiji neimenovane osobe iz Ramske zajednice u Zagrebu zbog "sumnje u nezakonito korištenje osobnih podataka i povrede tajnosti glasanja".

U prijavi koju je poslao krajem prošlog tjedna Ivančević navodi kako i ove godine uočava "aktivnosti koje mogu značiti nezakonitost u korištenju osobnih podataka, kao i povredu tajnosti glasanja, koje se provode na području Republike Hrvatske, za sada u gradu Zagrebu.

Radi se o pozivima Ramske zajednice Zagreb, Ulica Grada Vukovara 235, Zagreb, u čije ime s kontakt-broja 097... izvjesna Katarina poziva osobe porijeklom iz Prozora-Rame i traži od njih presliku osobnih iskaznica kako bi ih koristili za potrebe lokalnih izbora u BiH (studeni 2020.) za općinu Prozor-Rama".

"Smatramo da je prikupljanje, posjedovanje i korištenje osobnih podataka u slične svrhe nezakonito te očekujemo Vaše postupanje kako bi se navedena nezakonitost spriječila", stoji u prijavi ramskog načelnika, inače člana HDZ-a 1990.

Dakle, ne HDZ-a BiH koji vodi Dragan Čović.

Varalo se i 2016. godine

Ivančević u prijavi podsjeća da je i ranije bilo nepravilnosti:

"Napominjemo da je tijekom 2016. godine, uoči tadašnjih lokalnih izbora u BiH, na području Republike Hrvatske također bilo organizirano nezakonito prikupljanje i korištenje tuđih osobnih podataka, te falsificiranje isprava javnih bilježnika, o čemu smo Vas obavještavali te po čemu je, po našim saznanjima, MUP postupao učinkovito, ali uz određena kašnjenja. Ovim su kršene odredbe Kaznenog zakona FBiH i Kaznenog zakona RH, posebno odredbe koje se tiču povreda tajnosti pisma ili druge pošiljke i povreda tajnosti glasanja te neovlašteno korištenje tuđih podataka", navodi načelnik Općine Rama.

Oko 800 ljudi prijavljeno na osamdesetak adresa

Prema podacima prikupljenima u Općini Rama, na prošlim je izborima oko 800 bosanskohercegovačkih državljana bilo fiktivno prijavljeno za dopisno glasanje na osamdesetak adresa širom Republike Hrvatske.

Na te je adrese izborno povjerenstvo iz Sarajeva slalo glasačke listiće koje bi zaokruživao netko drugi i vraćao poštom u Sarajevo s kopijom osobne iskaznice glasača koji najčešće nije znao da se glasalo u njegovo ime. Po prijavi Općine Rama, MUP je u Hrvatskoj o ovome provodio izvide, piše Index.

Kopirati
Drag cursor here to close