Zvizdić

Na Summitu premijera 16+1 idemo s vrlo ozbiljnim programima

''Kada govorimo o Summitu 16+1, jednoj vrlo značajnoj platformi koja okuplja 16 zemalja srednje i jugoistočne Europe na čelu sa Kinom, nastavit ćemo razgovarati o onim aktivnostima u kojima je BiH, možda, od svih zemalja postigla najveći uspjeh.''
Vijesti / Politika | 06. 07. 2018. u 12:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predvodi izaslanstva Vijeća ministara BiH koja će sudjelovati na 7. Summitu 16 premijera zemalja centralne i istočne Europe sa premijerom NR Kine (16+1), koji se održava 7. srpnja u glavnom gradu Bugarske, Sofiji.

''Kada govorimo o Summitu 16+1, jednoj vrlo značajnoj platformi koja okuplja 16 zemalja srednje i jugoistočne Europe na čelu sa Kinom, nastavit ćemo razgovarati o onim aktivnostima u kojima je BiH, možda, od svih zemalja postigla najveći uspjeh. Riječ je o vrlo važnim projektima iz oblasti infrastrukture, posebno energetske infrastrukture, oblastima koje su vezane za gospodarski razvoj BiH kao što su poljoprivreda i turizam, te jedan novi vid suradnje koji će biti proširen na društvene djelatnosti '', izjavio je Zvizdić za Radio BiH.

Dakle, dodao je on, nastavit će se raditi na razvoju turističkih odnosa između Kine i BiH.

''Ove godine očekujemo skoro 50 tisuća turista iz Kine. Mislim da će brzo biti uspostavljena izravna aviolinija koja će povezati Kinu sa Srbijom, srednjom Europom i sa Sarajevom'',  naveo je Zvizdić.    

Po njegovim riječima, nastavit će se raditi na proširenju kapaciteta i stvaranju pretpostavki za izvoz poljoprivrednih proizvoda, a kandidirat će i formiranje jednoga centra za mlade i za razvoj novih informacionih tehnologija ispred Platforme 16+1, koji bi trebao biti u Sarajevu.

''Kao kruna svega jeste naredni korak ili naredna faza do početka izgradnje Termo bloka 7 u Tuzli i uopće energetske infrastrukture. Dakle, što se tiče 16+1 idemo sa vrlo ozbiljnim programima. I do sada je BiH napravila vrlo progresivne, vrlo vidljive i možda najbolje rezultate unutar ovih 16 zemalja'',  ocijenio je Zvizdić.

Na marginama Summita premijera „16+1“ predsjedavajući Zvizdić će se susresti sa premijerom NR Kine Li Keqiangom.

Summit će biti fokusiran na nastavak povezivanja država sudionica kroz prioritetne oblasti ekonomske suradnje u 2018. godini: visoku tehnologiju, investicije, industrijsko partnerstvo, zajedničke projekte, izgradnju infrastrukture, poljoprivredu i turizam.

Paralelno sa Summitom premijera održat će se i Ekonomski forum gospodarstvenika zemalja sudionica.

Na Sumitu u Sofiji predviđeno je i potpisivanje Ugovora između Vlade NR Kine i Vijeća ministara BiH o suradnji u području zdravlja životinja i karantina. Ugovor će u ime Vijeća ministara BiH potpisati zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Pored predsjedavajućeg Zvizdića delegaciju Vijeća ministara BiH čine zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko.

Kopirati
Drag cursor here to close