Rat priopćenjima

Na osude komemoracije HDZ odgovara: SDA se divi i teroristima i promociji radikalizma

Na priopćenje je odgovorio HDZ priopćenjem u kojem navodi kako se ''politika SDA divi i teroristima i promociji islamskog radikalizma''.
Vijesti / Politika | 12. 11. 2020. u 10:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom komemoracije ubijenom Marku Radiću, koja je održana u Mostaru, uslijedile su reakcije u kojima se zamjera nazočnost dužnosnika HDZ-a BiH na komemoraciji održanoj u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Reagirala je SDA navodeći kako ''sudjelovanje predstavnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) na komemoraciji ratnom zločincu Marku Radiću potvrđuje da je ova politička opcija ogrezla u slavljenju ratnih zločinaca''.

''Pravosnažnim presudama je utvrđeno da je Radić, kao zapovjednik 1. bjelopoljske bojne 2. brigade HVO-a, u okviru šireg i rasprostranjenog napada na bošnjačko stanovništvo s ciljem progona, naredio zločine protupravnog zatočenja, ubistava, fizičkog i psihičkog zlostavljanja, te silovanja koja je i lično vršio nad zatočenicama'', navodi SDA i dodaje kako je ''u uređenim društvima nezamislivo da dužnosnici vlasti odaju poštovanje licima koja su pravosnažno osuđena za teške oblike ratnih zločina, uključujući silovanja maloljetnih ženskih osoba''.

SDA navodi kako je u BiH ''moguće da dužnosnici nekažnjeno slave ubojice i silovatelje, jer se kriju iza mehanizama etničkog veta, pomoću kojih blokiraju usvajanje zakona o zabrani slavljenja ratnih zločinaca. S obzirom da bh. institucije ne mogu, zbog nametnutih okova, sankcionirati takve dužnosnike koji slave zločince, pozivamo one koji su zaduženi za to (OHR i PIC) da to urade. Podsjećamo i da ovakav potez HDZ-a dolazi samo nekoliko dana nakon što je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas najavio da u EU nema mjesta za one koji slave ratne zločince, čime je otvoreno više pitanja'', naveli su iz SDA.

  / Komemoracijau Kosači

Na to je odgovorio HDZ priopćenjem u kojem navodi kako se ''politika SDA divi i teroristima i promociji islamskog radikalizma''.

"Dok uređena društva razgovaraju o načinima kako napraviti ekonomsku i gospodarsku stabilnost, kako u razdoblju pandemije održati zdravstveni sustav stabilnim i kako pomoći bolnicama u nabavci prijeko potrebne opreme kako bi sačuvali naša zdravlja, u BiH pojedinci ne mogu još uvijek izaći iz sjenka vlastitih prošlosti, ili konkretnije, trezora u kojima su bili smješteni'', odgovorili su iz HDZ-a.

Kažu da se "dok se po Bugojnu obilaze vojna postrojenja istodobno šire poruke mira''.

''Radi se o proturječnosti koje nijedno uređeno demokratsko društvo ne može racionalno rezimirati, ali sve je jasnije da su političke matrice i takav narativ duboko usađene u svijesti takvih pojedinaca. Bugojno je posebno bolno mjesto za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Svega par kilometara od istog vojnog postrojenja, nedavno su iskopani posmrtni ostaci hrvatskog stanovništva za kojima se tragalo preko 25 godina. Obzirom da gospodin Izetbegović, očigledno, prvi put vidi granatu, ovo definitivno nije njegov prvi dolazak u Bugojno. Sve te prethodne dolaske, mogao je makar jednom, povesti i gospodina Cikotića pa da iz Rostova, kao posebnog mjesta stradanja skupa pošalju poruku mira. Ne! Takvo što se ne događa, a nadamo se da će doći dan kad će jedan ili drugi, ili i jedan i drugi, odati pijetet iz Bugojna koje je toliko boli prošlo", poručuju iz HDZ-a.

HDZ BiH navodi da se "uz divljenja granatama, politika SDA divi i teroristima i promociji islamskog radikalizma''.

''Nikada javnost nije svjedočila osudi takvih postupaka od strane te iste politike, a u Bosni i Hercegovini ih je bilo napretek. Ne možemo ne spomenuti i postrojbu EL Mudžahid čiji su članovi aktivni i danas u Bosni i Hercegovini, a bili su i po Sjedinjenim Američkim Državama, Austriji i Njemačkoj. Isti ti članovi bili su, nažalost, aktivni i u Bugojnu i isti ti pojedinci zaštićeni su upravo od politike koja dijeli lekcije o moralu i patriotizmu'', naveli su iz HDZ-a.

Na komemoraciju je reagirao i Savez za bolju budućnost BiH navodeći kako ''oštro osuđuje i smatra potpuno neprihvatljivim učešće visokih dužnosnika Vlade HNŽ i HDZ-a na komemoraciji presuđenom ratnom zločincu Marku Radiću''.

''Bilo kakvo opravdavanje, promoviranje ili veličanje presuđenih ratnih zločinaca od bilo koga u BiH, a posebno od nositelja javnih dužnosti smatramo ruganjem žrtvama, atakom na suživot i pomirenje, te anticivilizacijskim činom koji BiH odvaja od europskih vrijednosti i tekovina'', navela je SBB.

I Naša stranka osudila je organizaciju komemoracije kao i prisustvo političkih dužnosnika na ovom skupu.

''Komemoracije su mjesta sjećanja na preminule. Tu se ističe ono vrijedno što su za života učinili i čime su zadužili zajednicu. Voljeli bismo da premijer ili ministar unutrašnjih poslova HNŽ kažu čime nas je to, po njihovom mišljenju, Radić zadužio? Radi se o čovjeku koji je sumnjičen za terorizam, koji je ukazom visokog predstavnika smijenjen s pozicije čelnika Policijske uprave Mostar i presuđen za ratni zločin protiv čovječnosti koji uključuje i silovanje. Radić nas je zadužio da pamtimo sva zla počinjena u ime Hrvatske republike Herceg-Bosne pod vojnopolitičkim rukovodstvom HDZ-a kako se ona nikad ne bi ponovila. Komemoraciju u tu svrhu bismo shvatili, ali u svrhu njegovog veličanja kao borca za hrvatski narod smatramo ponižavanjem i Hrvata ali i Radićevih žrtava. Prije svega onih ratnih, čiji je bio direktni zlostavljač, ali i svih nas koji i danas trpimo posljedice zločinačke politike čiji je Radić istaknuti predstavnik'', navela je Naša stranka.

Reagirao je i čelnik SDP-a Nermin Nikšić koji je objavio kako ''sudjelovanje visokih dužnosnika HDZ-a BiH na komemoraciji osuđenom ratnom zločincu Marku Radiću smatra činom kojim je potpuno razotkrivena priroda politike i djelovanja ove stranke''.

Reagirao je i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH i čelnik DF-a, koji je rekao kako ''kontinuirano slavljenje ratnih zločinaca i monstruma poput Radića od strane HDZ-a, pokazatelj je zašto se prema takvoj politici mora biti nepopustljiv''.

''To je civilizacijski sumrak u kojeg pokušavaju da odvedu hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Uvjeren sam da se većinski dio hrvatskog naroda u BiH zgražava njihovih postupaka'', naveo je Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close