Veleposlanstvo

Na misu u Sarajevu iz Tirane reagirao Izrael

Poslali su poruku podrške Židovskoj zajednici u BiH, kazavši da su nacisti i njihovi suradnici iz NDH sustavno ubili 10.000 njihovih članova.
Vijesti / Politika | 10. 05. 2020. u 20:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo Izraela u Tirani poslalo je riječi podrške Židovskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, ali i prigovor zbog najavljene svete mise za Bleiburg 16. svibnja.

"Ovom prilikom izraelsko veleposlanstvo u Tirani izražava svoje stajalište po pitanju nedavnih događaja vezanih za organizaciju komemoracije bleiburških žrtava koja je planirana za 16. svibnja 2020 godine u Sarajevu. Država Izrael odlučno stoji i podiže glas protiv svih pokušaja revizionizma i bilo kojih takvih i sličnih nemilih narativa. Židovska zajednica je nezamislivo mnogo patila pod vlašću NDH. Židovi su masovno slani u smrt u Jasenovac i druge logore smrti tokom ovog strašnog perioda zajedno sa bezbroj drugih naroda", priopćeno je.

"Svjesni smo da su mnoge obitelji izgubile svoje najmilije neposredno nakon Drugog svjetskog rata, međutim, moramo napraviti jasnu razliku između mnoštva nevinih žrtava koje su silom odvođene, često usred noći i slane u logore smrti, poput Jasenovca i Donje Gradine, zajedno sa svojim obiteljima. To su činile iste one osobe koje su osuđene za organiziranje i činjenje takvih zločina, iako neki od njih nisu imali pravo na pošteno suđenje. Ne smijemo vjerovati niti uvjeravati sebe i druge da se takve žrtve mogu porediti",  poručeno je iz Veleposlanstva Države Izrael sa sjedištem u Albaniji, u Tirani.

Poslali su poruku podrške Židovskoj zajednici u BiH, kazavši da su nacisti i njihovi suradnici iz NDH sustavno ubili 10.000 njihovih članova.

"Važno je naglasiti i da je jasno da takve pokušaje osuđuju i cijenjeni građani Bosne i Hercegovine, od kojih većina može biti ponosna na doprinos svojih porodica u antifašističkoj zaostavštini i ratu protiv nacizma i njihovih suradnika", priopćeno je te objavljeno kako su poziv uputili Katoličkoj crkvi da preispita svoju inicijativu.

Kopirati
Drag cursor here to close