Podjela resora

Na koje su fotelje oko bacili SDA i DF

Očekuju da će probosanskom bloku, kako ga nazivaju, pripasti četiri ministarstva - tri bošnjačka i jedno za ministra iz reda ostalih.
Vijesti / Politika | 08. 04. 2019. u 21:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon dogovorenih principa, SDA i DF sada čeka teži posao - dogovor o tome kome bi koji resor mogao pripasti. Kako poručuju iz ovih stranaka, to još nije došlo na dnevni red razgovora. Sigurno je, ipak, da će se o svemu pitati i drugi partneri. Sastanak SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a zakazan je za srijedu.

Što su želje, a što realne mogućnosti? U Vijeću ministara BiH ukupno je devet ministarstava - pozicija predsjedavajućeg je već, načelno, pripala SNSD-u. Tu se i stalo u pregovorima, jer se partneri - SDA, HDZ BiH i SNSD ne mogu dogovoriti o načinu podjele.

“Da se ne traži da ovaj blok koji predvodi SDA i ima dvoznamenkast broj ruku u Parlamentarnoj skupštini BiH da on ima tri ministra, a oni koji imaju manje zastupnika da imaju četiri”, objašnjava Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Očekuju da će probosanskom bloku, kako ga nazivaju, pripasti četiri ministarstva - tri bošnjačka i jedno za ministra iz reda ostalih. Špekulacije su da bi baš to mjesto moglo pripasti Demokratskoj fronti sa kojom je SDA, kako su kazali, u čvrstom partnerstvu. Iz ove stranke poručuju da im pozicije nisu prioritet, već da u vlast ulaze isključivo iz patriotskih razloga, piše FTV.

“Priča o građanskom uređenju i građanskom društvu bi definitivno zamrla da nema aktivnog sudionika koji će zagovarati i boriti se da ta priča ostane. Jer zakoni koji će se donositi i eventualno mijenjati će tražiti i aktivno učešće i građanskog stupa političke arene BiH”, ističe Dženan Đonlagić, potpredsjednik DF-a.

Jasno odgovaraju SNSD-u i HDZ-u BiH koji su ih, u nekoliko navrata, svrstali u dio bošnjačke reprezentacije.

“Ti koji govore da smo bošnjačka stranka, a Milorad Dodik nije jedini, neka se malo osvrnu oko sebe i pogledaju kako, koga i na koji način su oni kandidirali. Što se tiče suradnje SNSD-a HDZ-a ili bilo koga drugog sa DF-om, mi na isti način kao što to traže i oni tražimo da poštuju naš izborni legitimitet”, poručuje Zlatko Miletić, glavni tajnik DF-a.

Zastupnici DF-a značajni su, prije svega, za razinu vlasti u FBiH, jer tu SDA i HDZ BiH do sada nisu imali dovoljno ruku. Sada je sve spremno, tvrde u SDA, samo čekaju suglasnost HDZ-a BiH sa kojim će o ovome razgovarati u srijedu. Poziv je otvoren i za druge stranke.

“Mi očekujemo i SBB, vidjet ćemo što će uraditi SDP, ali to su neke stranke koje očekujemo da se jave da razgovaramo”, navodi Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA.

O podjeli resora na državnoj razini razgovarat će se već u srijedu za kada su zakazani sastanci izaslastava SDA sa izaslanstvima SNSD-a i HDZ-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close