Nejaki smo

Na granicu BiH stižu mađarski policajci?

Mektić kaže kako bi na sastanku s veleposlanikom Mađarske u BiH Kristianom Posom trebao dobiti preciznije informacije o angažiranju mađarskih graničara.
Vijesti / Politika | 06. 03. 2019. u 10:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo Sigurnosti BiH planira na granicu prema Srbiji i Crnoj Gori dovesti mađarske graničare kako bi ojačalo kontrolu i spriječilo najavljeni dolazak većeg broja migranata.

Ministar sigurnosti Dragan Mektić potvrdio je za Glas Srpske da je od mađarskih dužnosnika dobio ponudu da pošalju stotinu graničara kako bi svojim iskustvom pomogli u kontroli granice na migrantskoj ruti.

Mektić kaže kako bi na sastanku s veleposlanikom Mađarske u BiH Kristianom Posom trebao dobiti preciznije informacije o eventualnom angažiranju mađarskih graničara.

''Eventualni angažman bi trebao biti preciziran sporazumom između Mađarske i BiH. Ministarstvo sigurnosti će pripremiti taj sporazum i uputiti ga Predsjedništvu BiH na odlučivanje. Ukoliko Predsjedaste BiH to odobri, možemo očekivati Mađare na granici'', rekao je Mektić.

Istaknuo je kako mađarski graničari neće imati ovlaštenja Granične policije BiH, niti oružje, već će praktično obavljati monitoring kontrole granice, dodajući da bi i takav njihov angažman sigurno doprinio boljoj kontroli i spriječio migrante u ilegalnom prelasku.

 


Mektić je istaknuo i dobru suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske koje pruža nesebičnu podršku u kontroli granice, prenosi Srna.

''EU je osigurala sredstva za plaćanje smještaja i hrane za pripadnike MUP-a Srpske, dok teret plaćanja dnevnica pada na MUP. Iz MUP-a su mi rekli da mogu u ispomoć poslati 200 policajaca, ali da ne dolazi u obzir da na granicu dolaze pripadnici neke druge policijske agencije i ja to poštujem'', naveo je Mektić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close