Imate li vremena?

Na formiranje vlasti mogli bismo čekati i do 2022.

Predsjednik HDZ-a potvrdio je kako će već naredni tjedan i službeno pokrenuti pitanje izmjene izbornog Zakona. Za HDZ ostaje sporan izbor izaslanika za Dom naroda FBIH i način izbora člana Predsjedništva BiH
Vijesti / Politika | 10. 10. 2019. u 23:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović najavio je da će Hrvatski narodni sabor u ponedjeljak uputiti dopis kojim će pokrenuti raspravu o Izbornom zakonu. Pitanje Izbornog zakona je uvjet HDZ-a za formiranje Vlade FBiH, što u SDA odbacuju. U međuvremenu iza zatvorenih vrata nastavaljaju se razgovori o formiranju vlasti. Ono što je poznato, pregovora se pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice, stavovi i dalje zabetonirani kada je riječ o ANP-u.

Predsjednik HDZ-a potvrdio je kako će već naredni tjedan i službeno pokrenuti pitanje izmjene izbornog Zakona. Za HDZ ostaje sporan izbor izaslanika za Dom naroda FBIH i način izbora člana Predsjedništva BiH

Izjava Dragana Čovića dolazi nekoliko dana nakon što je Bakir Izetbegović poručio kako Izborni zakon ne može biti uvjet za formiranje vlasti na federalnoj razini, ali da se o tome nastavlja pregovarati. Iz HNS-a jedinstven stav, prije novog saziva federalne vlade treba dogovoriti izborni zakon

Jedna od stavki dogovorenih principa o formiranju vlasti je podsjetimo implementacija svih presuda domaćih i europskih sudova koji se odnose na Izborni zakon BiH. Neke presude direktno zadiru i u sam Ustav, tako da je iluzorno očekivati kako će implementacija presuda brzo završiti, uz ostalo jer su i stavovi političkih partija dijametralno suprotni po pitanju legitimnosti i legitimnog predstavljanja.

Prije federalne razine potrebno je riješiti državni nivo vlasti. Da su pregovori intenzivirani, iza zatvorenih vrata, potvrdio je za N1 član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDA Šefik Džaferović. O detaljima nije želio govoriti.

Ono što je poznato je da se pregovora pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice, neslužbeno uz medijaciju posebnog izaslanika SAD-a za Zapadni Balkan, Matthewa Palmera. Principi za formiranje vlasti temelj su razgovora, stavovi i dalje zabetonirani kada je riječ o ANP-u.

Navode medija kako je i turski predsjednik na sastanku u Beogradu pokušao uvjeriti Džaferovića i Komšića da promjene stav, formiraju vlast pa onda razgovaraju o ANP-u, član Predsjedništva iz reda Bošnjaka je odbacio kazavši kako se na ovu temu službeno nije razgovaralo

A kada će se usuglasiti, Mladen Ivanić koji se u medijskim krugovima doživljava i kao dobar prognozer kazao je kako je nerealno očekivati formiranje vlasti prije Općih izbora. Kazao je kako bi se vrlo lako moglo dogoditi da vlasti ne bude do 2022.

Dragan Čović danas je odgovarajući na novinarsko pitanje kazao kako ne bi ušao u novo Vijeće ministara BiH bez SNSD-a. Upozorio je i kako će biti teško postići dogovor na federalnoj razini zbog čega je primarno da aktuelna vlada nastavi svoj posao. No, isti stav ne dijeli i za državni nivo vlasti, odnosno Vijeće ministara na čijoj se posljednjoj sjednici ministri HDZ-a nisu pojavili.

Kopirati
Drag cursor here to close