Mimohod

Na 12. prosvjednom mimohodu u Beogradu zatražena ostavka ministra zdravstva

Čelnik Sindikata liječnika i farmaceuta Srbije istaknuo je "da Srbiji prijeti kolaps kompletnog sustava, a zdravstvo i prosvjeta su na rubu" da prestanu funkcionirati.
Vijesti / Politika | 23. 02. 2019. u 22:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvanaesti u nizu mimohoda početih 8. prosinca protiv vlasti predsjednika Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke (SNS) održan je u subotu u Beogradu, a prosvjednici su zatražili i ostavku ministra zdravstva Zlatibora Lončara.

Lončarev odlazak zatražen je zbog općenito loše situacije u zdravstvu, ali poglavito zbog ovotjednog posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa suradnicima i medijskim ekipama sterilnom bloku hematoonkologije u kojem se liječe teško oboljela djeca. Posjet je realiziran uz veliku medijsku pompu i usred službene zabrane posjeta svim bolnicama zbog epidemije gripe.

Taj Vučićev posjet posljednjih je dana u središtu kritike na društvenim mrežama i u pojedinim medijima koji mu nisu skloni, a on se - među ostalim - pravdao željom jednog oboljelog dječaka i njegove majke da se fotografira s predsjednikom države.

"Zamislite kako bi izgledale društvene mreže i što bi mi rekli da sam rekao da se neću slikati s djetetom", uzvratio je Vučić na kritike i ocijenio kako bi mu rekli da je "đubre ili bezosjećajni skot".

Uz zahtjev za smjenu ministra Lončara predsjednik Sindikata liječnika i farmaceuta Srbije Rade Panić poručio je da ministar i njegove kolege liječnici u Institutu za majku i dijete nisu smjeli dopustiti posjet Vučiča sterilnom bloku te bolnice i da to smatraju zlouporabom provedenom u svrhu "političke kampanje".

Panić je upozorio da nije bio poštovan niti  jedan od medicinski protokola kojima se štiti zdravlje teško oboljele djece.

Čelnik  Sindikata liječnika i farmaceuta Srbije istaknuo je "da Srbiji prijeti kolaps kompletnog sustava, a zdravstvo i prosvjeta su na rubu" da prestanu funkcionirati.

Psiholog Žarko Trebješanin obratio se prosvjednicima prije početka mimohoda navodeći da uz zahtjeve za smjenom Vučića stižu i pitanja tko će ga naslijediti.

Nama ne treba veliki vođa i veliki tata koji će nas, tobože, štititi i voditi za ruku, poručio je Trebješanin i rekao kako "nije bitan vođa, već djelotvoran sustav koji je će služiti građanima".

Ne treba nam ni novi Vučić, Milošević, ni novi Broz - svi apsolutisti su isti, ocijenio je ugledni beogradski psiholog i istaknuo kako ljudi ne žele "da sjaši Kurta, a uzjaši Murta".

"Mi, jednostavno, nećemo da nas bilo tko jaši i zato smo na ulici, jer nam je dozlogrdio kult vođe", rekao je Trebješanin i sugerirao da je jedna od najvažnijih zadaća u preustroju srbijanskog društva "izgradnja građanske svijesti".

Potpredsjednica Demokratske stranke i vijećnica u Skupštini Vršca Dragana Rakić priopćila je večeras da je osnovana Asocijacija slobodnih vijećnika, koju zasad čini 687 vijećnika lokalnih samouprava diljem Srbije, a posvetit će se borbi protiv režima Aleksandra Vučića, prenosi Hina.

Večerašnji, 12. prosvjedni mimohod, imao je drukčiju stazu u odnosu na prethodnih jedanaest subota.

Prosvjednici su u Terazijskom tunelu, koji prolazi ispod središta grada, priredili performans lijepeći plakate i simbolički otvarajući "tunel laži Aleksandra Vučića".

Zalijepljene su, među ostalim, Vučićeve izjave počevši od  2012. godine poput "Jedini koji ne vrijeđa nikoga, jedini koji ne govori loše, koji ne govori o drugima, to sam ja", "U predstojećim reformama umirovljenici neće platiti nijedan jedini dinar" i druge.

Uz državne zastave, prosvjednici su nosili transparente "Alek super si, ajd' sad idi", "Laži, poniženja i pljačka nisu budućnost Srbije", "Ko troši naše mirovine", a na čelu povorke bio je uobičajeni transparent "1 od 5 milijuna".

Prosvjednicima je i ove subotnje večeri bio ponuđen na potpis dokument "Sporazum s narodom", koji je oporba udružena u Savez za Srbiju (SZS) usvojila prije dva tjedna, a potpisivali su ga u dva primjerka - jedan ubacivali u kutije, a drugi zadržali kako bi "ubuduće uvijek mogli kontrolirati" obećanja oporbe ako dođe na vlast.

Prvi skup građana i prosvjedni mimohod organiziran je u Beogradu 8. prosinca nakon premlaćivanja predsjednika Ljevice Srbije Borka Stefanovića uoči oporbee tribine u Kruševcu.

Prosvjed je nazvan „Stop krvavim košuljama“, a nakon što je predsjednik Vučić poručio prosvjednicima da on neće udovoljiti njihovim zahtjevima ni ako ih na ulice „iziđe i pet milijuna", te da „mogu dobiti samo izbore"“, prosvjedi su nastavljeni  pod sloganom „1 od 5 milijuna“ i u međuvremenu se proširili na pedesetak gradova Srbije.

Večeras se prosvjedovalo i u Jagodini, Prokuplju, Kragujevcu, Brusu te drugim gradovima, a prosvjednici su, pozivajući sugrađane da im se pridruže,  istaknuli i niz zahtjeva za smjene lokalnih vlasti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u međuvremenu, u svojstvu šefa države, vodi kampanju "Budućnost Srbije" obilazeći administrativne okruge i općine diljem zemlje, što oporba i građani vide kao protutežu građanskim prosvjedima i početak stranačke kampanje za izvanredne parlamentarne izbore koji su neslužbeno najavljeni, a čine se sve izvjesnijima. 

(Hina) xvil yrt

Kopirati
Drag cursor here to close