Zapošljavanja kod svete trojke

Mućke u Predsjedništvu BiH

Po osnovu ugovora o djelu, ukupni neto izdaci Predsjedništva BiH za angažiranje vanjskih suradnika u 2017. godini iznosili su 219.026 KM…
Vijesti / Politika | 21. 08. 2018. u 11:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Arhiva / Predsjedništvo BiH

Predsjedništvo BiH već duži niz godina za obavljanje poslova definiranih pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji angažira vanjske suradnike, zbog čega je Ured za reviziju institucija BiH izdao preporuku da se Predsjedništvo prilikom angažmana osoba po osnovu ugovora o djelu rukovodi osnovnom svrhom i suštinom takvih angažmana.

Povećan iznos za plaće

''U tom smislu, ugovor o djelu se može zaključiti samo za poslove koji su privremenog karaktera, a poslovi sistematiziranih radnih mjesta ni u kojem slučaju ne spadaju u tu kategoriju'', ističe se u izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH o obavljenoj financijskoj reviziji Predsjedništva BiH za 2017. godinu, prenosi Srna.


Po osnovu ugovora o djelu, ukupni neto izdaci Predsjedništva BiH za angažiranje vanjskih suradnika u 2017. godini iznosili su 219.026 KM i veći su u odnosu na godinu ranije za 34.701 KM.

Predsjedništvo je tijekom prošle godine na osnovu ugovora o djelu angažiralo 59 osoba, od čega je 30 osoba angažirano za obavljanje poslova iz domena rada ureda Predsjedništva, a 29 osoba za obavljanje poslova Tajništva.

Procesom revizije utvrđeno je da je od ukupnog broja angažiranih po osnovu ugovora o djelu pet lica bilo angažirano za obavljanje poslova koji su definirani pravilnikom o unutarnjoj organizaciji, od toga jedna osoba za rad u uredu.

Umirovljenik na poslu

Revizijom je zaključeno i kako je u Predsjedništvu jedna osoba po umirovljenju nastavila obavljati poslove na osnovu ugovora o djelu.

Predsjedništvo BiH usprkos niza urgencija koje je uputilo Središnja jedinica interne revizije Ministarstva financija i trezora BiH još nije potpisalo akt potreban za obavljanje poslova interne revizije, koji mu je dostavljen 2013. godine, ističu revizori.

U lipnju 2017. godine Predsjedništvo je donijelo zaključak u kojem je navedeno da se prilikom donošenja propisa o internoj reviziji nije uzeo u obzir ustavom definiran položaj Predsjedništva i njegova specifičnost u sustavu organa vlasti u BiH, te da je neadekvatno i neprihvatljivo da dužnost interne revizije u Predsjedništvu obavlja Središnja jedinica interne revizije Ministarstva financija i trezora BiH.

U zaključku se navodi da je potrebno internu reviziju uspostaviti na način za koji Predsjedništvo utvrdi da je najadekvatniji poziciji i potrebama ove institucije.

Plaćanje kešom

U preporuci Ureda za reviziju institucija BiH ističe se da je Predsjedništvo dužno uspostaviti funkciju interne revizije, kao dio sveobuhvatnog sustava javne interne financijske kontrole.

''S ciljem rješavanja navedenog pitanja, potrebno je ostvariti saradnju i komunikaciju s nadležnim institucijama'', navodi se u izvještaju o financijskoj reviziji Predsjedništva BiH u 2017. godini.

Revizori su konstatirali i da Predsjedništvo BiH, usprkos ranijim preporukama, i dalje gotovinski plaća troškove smještaja u zemlji, te da u 2017. godini nije bilo aktivnosti na provođenju odluke iz 2013. godine o postupnom preoblikovanju ureda časnika za vezu iz reda bošnjačkog i srpskog naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close