Šutnja

Mreža "Naše društvo" na odgovor Tužiteljstva HNŽ-a čeka 31 mjesec

"30 mjeseci nakon što smo odnijeli 2 i po kilograma dokaza je zaista neshvatljivo, opravdanja nema. Pogotovo nema opravdanja kad tužitelj kaže nema vremena da se time bavi", kazao je član mreže Naše društvo Marin Bago.
Vijesti / Politika | 12. 09. 2021. u 22:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada su u siječnju 2019. podnijeli prijave protiv pet osoba zbog sumnje da su zloupotrijebile položaj te izvršile krivično djelo nesavjestan rad u službi, aktivistima mreže Naše društvo iz Mostara nije palo na pamet da 31 mjesec poslije iz Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije neće biti konkretnog odgovora o slučaju, prenosi Federalna.ba.

Podsjetimo, krivične prijave podnesene su protiv tadašnjeg gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića i načelnika pojedinih odjela u Gradskoj upravi Izeta Šahovića, Omera Pajića i Stjepana Šaravanje te direktora Javnog preduzeća Komunalno Esada Pobrića.

Netransparentno trošenje novca

Za mrežu Naše društvo i danas je, kao i prije tri godine kad su počeli ukazivati na problem, sve jasno - godinama se, kažu, novac građana Mostara trošio netransparentno i bez kontrole.

Utvrdili su to analizirajuži budžete, ugovore i račune koji su se odnosili na zajedničku komunalnu potrošnju.

"Vrlo se jasno pokazuje način, model kako se novac prelijevao preko javnih poduzeća dalje prema drugim javnim preduzećima, od javnih preduzeća prema pojedincima, pa onda i prema nekim drugim organizacijama", navodi član mreže Naše društvo Husein Oručević.

No, iz Tužiteljstva do danas bez konkretne reakcije. Sve što su, kao i mi uostalom, uspjeli saznati jeste da se i dalje provode istražne radnje.

Ustaljena praksa

"30 mjeseci nakon što smo odnijeli 2 i po kilograma dokaza je zaista neshvatljivo, opravdanja nema. Pogotovo nema opravdanja kad tužitelj kaže nema vremena da se time bavi", kazao je član mreže Naše društvo Marin Bago.

Za one koji prate rad bh. pravosuđa - ništa neuobičajeno. Dugotrajni procesi ustaljena su praksa neefikasnih tužiteljstva.

"Svakako naš stav je da bi predmeti koji se odnose na koruptivna krivična djela ili koji se odnose na lica koja obavljaju službene ili odgovorne funkcije trebali imati prioritet, odnosno da ne bi trebalo čekati toliko na tužilačke odluke", ističe rukovoditelj Odjela za analize i javne politike Transparency Internationala BiH Uglješa Vuković.

Sudski postupci u predmetima korupcije suviše dugo traju. Tako se građane odvraća od prijavljivanja korupcije uopće, a onima u službi ostavlja dovoljno prostora za manevar.

To je, tvrde aktivisti mreže Naše društvo, slučaj s Mostarom, u čijem se ovogodišnjem budžetu iznos novca za komunalu nije mnogo mijenjao u odnosu na sporne godine.

"Mi imamo u Mostaru i ove godine za komunalne djelatnosti ukupno, za ZKP i individualnu, oko 17 milijuna KM. Da je Tužiteljstvo reagiralo, ne bi se taj novac potrošio ovako", dodaje Bago.

Kopirati
Drag cursor here to close