Sedam dana prije

SDP od Bešlića traži 'na vrijeme' javnu raspravu o proračunu

''Zahtijevamo da nam se najmanje sedam dana prije dostavi prijedlog proračuna kako bismo ga mogli na vrijeme i kvalitetno analizirati, i kako bi mogli uputiti eventualne primjedbe na prijedlog proračuna '', kazao je Zagorčić.
Vijesti / Politika | 20. 12. 2018. u 14:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradska organizacija SDP-a BiH Mostar zatražila je od gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića da na vrijeme organizira javnu raspravu o gradskom proračuna za 2019. godinu kako bi se dala mogućnost svim relevantnim političkim čimbenicima i građanima Mostara da sudjeluju u njegovu kreiranju. 

Na konferenciji za novinare predsjednik GO SDP-a BiH Mostar Edin Zagorčić izrazio je neslaganje s načinom donošenja proračuna Grada Mostara, kazavši kako se Prijedlogom o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u Federaciji BiH želi dati ovlast gradonačelniku Ljubi Bešliću i načelniku odjela financija Izudinu Šahoviću da ponovno sami donesu proračun. 

''Zahtijevamo da nam se najmanje sedam dana prije dostavi prijedlog proračuna kako bismo ga mogli na vrijeme i kvalitetno analizirati, i kako bi mogli uputiti eventualne primjedbe na prijedlog proračuna '', kazao je Zagorčić. 

Predsjednica Foruma žena SDP-a BiH Mostar Selma Jakupović dotaknula se teme markica Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a za 2019. godinu, ustvrdivši da su markice "nužno zlo". Upozorila je i na neke propuste pri slaganju esencijalne lista lijekova u HNŽ-u. 

''Primjerice, lijek Plavix se daje pacijentima koji su imali infarkt miocarda i taj lijek se uzima čitav život. Kod nas je pravilo da pacijent ima pravo na taj besplatan lijek šest mjeseci, sve ostalo sam plaća'', upozorila je Jakupović. 

Kazala je kako je moguće riješiti neke probleme vezane za esencijalnu listu, ali je bitno uspostaviti komunikaciju između osiguranika i Zavoda zdravstveno osiguranje HNŽ-a te Ministarstva zdravstva rada i socijalne skrbi, ustvrdivši da takva komunikacija danas ne postoji. 

O temi kulture u Gradu Mostaru uime Foruma mladih govorila je Minja Vašiček. Ona je pozdravila podnošenje aplikacije za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine te ulazak ulazak Mostara u uži izbor, no upozorila je kako nije primijećena niti jedna suštinska promjena u tretiranju kulture i umjetnosti u Mostaru. 

Vašiček se osvrnula se na već donesenu odluku Gradskog vijeća o formiranju Kulturnog centra Mostar, čija realizacija je zastala zbog problematike ukidanja nacionalnih imena institucija, rekavši kako krivca ne treba tražiti u kulturnim institucijama nego u vodstvu vladajućih stranaka.

Podsjećamo, Fedralna vlada je na sjednici održanoj 12. prosinca utvrdila i u žurnu parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o proračunima u FBiH.   

Na ovaj način je omogućeno da izuzetno, i isključivo u svrhu osiguranja financiranja Grada Mostara u 2019. godini, Proračun Grada Mostara i Odluku o izvršenju Proračuna za 2019. godinu donese i za njegovu provedbu bude odgovoran gradonačelnik Grada Mostara, uz suglasnost načelnika za financije.   

Kako je obrazloženo, Gradsko vijeće Grada Mostara nije izabrano, pa ne postoji pravni osnov za donošenje Proračuna Grada Mostara i Odluke o njegovu izvršavanju za 2019. godinu. Kako bi bilo osigurano normalno funkcioniranje javnih institucija ovog grada i da ne bi došlo do financijske blokade, bilo je potrebno dopunom Zakona o proračunima u FBiH, omogućiti gradonačelniku da, uz suglasnost načelnika za financije, donese Proračun i Odluku o izvršenju Proračuna Grada Mostara za 2019. godinu.

Inače, javna rasprava o mostarskom proračunu za 2018. godinu održana je sredinom prosinca 2017. godine. 

Kopirati
Drag cursor here to close