Reagiranje

Mostarska SDA osudila zazivanje neke nove Herceg Bosne

Kako navode, Bošnjaci su osjetili što znači realizacija ideje Herceg Bosne.
Vijesti / Politika | 29. 08. 2019. u 11:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Gradski odbor SDA Mostar najoštrije osuđuje otvoreno veličanje i zazivanje neke nove tzv. Hrvatske Republike Herceg Bosne, ugašenog i neslavno okončanog političkog projekta, koji je svoj epilog, u vidu osuđujuće presude, dobio i pred Haaškim sudom'', naveo je Gradski odbor mostarske SDA.

Stranka navodi kako ''stavljanje u istu ravan nekakve ugašene paradržave, čiji su vojni i politički lideri osuđeni pred Haaškim tribunalom, i suverene, međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, jednostavno je činjenično netočno i politički promašeno''.

To je, navodi SDA, ''moguće je jedino u glavama onih koji još uvijek misle da takav jedan propali i međunarodno osuđeni projekt treba ponovo oživjeti''.

''Posebno je zabrinjavajuće što je na skupu Hrvatskog narodnog sabora, održanom u Mostaru, poručeno kako je tzv. Hrvatska Republika Herceg Bosna nekakav 'putokaz' kojim bi se, kako tvrde zagovornici ove retrogradne ideje, trebale kretati ambicije političkih avanturista, koji očigledno nisu ništa naučili iz novije prošlosti. Svima onima koji sanjaju neku novu Herceg Bosnu, bilo u vidu tzv. trećeg entiteta ili nekakve 'federalne jedinice', želimo poručiti da ćemo se oštro suprotstaviti takvim pokušajima, jer su Bošnjaci i drugi građani Mostara na vlastitoj koži osjetili što znači realizacija ideje Herceg Bosne, u smislu poštivanja njihovih osnovnih ljudskih i građanskih prava'', navodi se u priopćenju.

SDA navodi kako ''zazivanjem nekakve nove Herceg Bosne Hrvatski narodni sabor i stranke okupljene u toj nevladinoj organizaciji očigledno žele insistiranjem na propalom projektu sakriti prave egzistencijalne probleme građana, pa i Hrvata, koji su suočeni sa propašću velikih kompanija, siromaštvom i masovnim iseljavanjem mladih''.

''GO SDA Mostar želi poručiti kako ovaj grad ima svoju budućnost samo kao zajedničko mjesto življenja građana, svih konstitutivnih naroda i ostalih, i uz uvažavanje međunarodnih demokratskih principa, na kojima su zasnovane moderne demokratske države. Sve ostalo je put u novu neizvjesnost i avanturizam, a na to SDA sigurno neće pristati'', navodi SDA.

Podsjećamo, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora  BiH i saborski zastupnik Božo Ljubić ocijenio je u srijedu povodom godišnjice osnutka Hrvatske republike Herceg Bosna kako je ona odlučujuće doprinijela obrani Hrvata i Bosne i Hercegovine, te bi sva buduća rješenja u ovoj zemlji o jednakopravnosti naroda treba tražiti na njezinu tragu.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović, rekao je kako je za Hrvate u Bosni i Hercegovini, ali i za cijelu  Bosnu i Hercegovinu,  Hrvatska Republika Herceg-Bosna je osnov opstanka i postojanja hrvatskog naroda u BiH''.

''Stvaranjem Herceg-Bosne stvorili smo Bosnu i Hercegovinu, jer ono što imamo definirano u BiH kroz Ustav, Daytonski ustav i konstutivnost i jednakopravnost samo su nadomjestak HRHB'', , rekao je u Mostaru prilikom obilježavanja 26. obljetnice utemeljenja HRHB Čović.

Mušić: Promoviranje tzv. HB kao 'rješenja' samo može nanijeti štetu bh. Hrvatima

''Tvrdnje čelnika HDZ-a, prije svih Dragana Čovića i Bože Ljubića, da je „stvaranjem Herceg-Bosne stvorena Bosna i Hercegovina'', te da je ta paradržavna tvorevina ''putokaz za ustavna rješenja u BiH'', potpuno su neutemeljene i u teškoj zavadi s povijesnim činjenicama, smatra Edin Mušić, potpredsjednik SDA.

On ističe da ove tvrdnje jasno i nedvosmisleno otkrivaju da je cilj HDZ-ove politike etnička segregacija  Bosne i Hercegovine.

''Taj cilj se samo maskira pričom o navodnoj nejadnakopravnosti i lažnim samopredstavljanjem kao 'nositelja europskih vrijednosti'. Nikakve 'europske vrijednosti' nisu, niti mogu biti formiranje paradržava, zalaganje za etničke podjele i segregaciju, ili slavljenje zločinaca koji su bili na čelu te tzv. Herceg-Bosne, a pred Haaškim tribunalom su presuđeni za udruženi zločinački poduhvat'', kaže Mušić.

Promoviranje tzv. Herceg-Bosne, čije je postojanje obilježeno UZP-om, razaranjima čitavih gradova, logorima i teškim ratnim zločinima, kao ''putokaza za ustavna rješenja'', dodaje, može imati pogubne posljedice za sve, a naročito za bh. Hrvate.

''Jer, upravo takva politika HDZ-a je doprinijela da u BiH danas živi skoro polovina Hrvata manje nego 1991. godine, te da ih u manjem bh. entitetu skoro pa nema. Suradnja HDZ-a s Dodikovim SNSD-om s dugoročnim ciljem etničke podjele BiH i promoviranje tzv. Herceg-Bosne, neće dati rezultate, ali će dodatno zakomplicirati odnose Bošnjaka i Hrvata. Upravo ova dva naroda žive izmiješano na najvećem dijelu teritorije BiH i trebalo bi da imaju zajednički interes. Zato bi za sve, a naročito za bh. Hrvate, bilo mnogo korisnije da je politika HDZ-a dijametralno suprotna od aktualne'', zaključuje Mušić u priopćenju SDA.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close