Reagiranje

Mostarski logoraši: UZP ne može biti presuda hrvatskom narodu

U reagiranju se navodi kako je presuda za UZP presuda potpuno pogrešnoj politici političkog vrha, a nije i nikada neće i ne može biti hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini.
Vijesti / Politika | 28. 01. 2019. u 14:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje logoraša Mostar smatra kako je Deklaracija HNS-a još jedan pokušaj negiranja presude Međunarodnog suda u Haagu i vrijeđanja žrtava koje su ''prošle sve kazamate HRHB''.

''Ovo je još jedan od primjera brutalnog nasrtaja u kojem su najveći zagovornici 'europskih vrijednosti', kako se isti samonazivaju, pokazali cijeloj međunarodnoj zajednici da su vjerni i dosljedni sljedbenici politike koja je izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu'', navodi se u reagiranju.

Logoraši kao brojke

Naime, Hrvatski narodni sabor (HNS) priopćio je u nedjelju kako bi svi prije nego što prokomentiraju navode iz Deklaracije VIII. zasjedanje HNS-a koji se odnose na kvalifikaciju Udruženi zločinački pothvat iz presude ''hrvatskoj šestorki'', trebali pročitati što zaista u Deklaraciji piše.

No, spomenuto udruženje navodi kako je riječ o zadiranju u presudu, njezino negiranje te ''tumačenje što je Međunarodni sud u Haagu trebao raditi''.

''Nas kao žrtve takve politike ne iznenađuje ovakav pokušaj izvrtanja historijskih činjenica jer su kreatori svega isti ti kojima su logoraši bili samo brojke'', navode iz Udruženja logoraša Mostar.

Iz tog udruženja ističu kako Deklaracija ''na najgrublji način pokušava manipulirati hrvatskim narodom'' poručujući mu da je presuda za UZP presuda hrvatskom narodu i da je Bošnjaci žele brutalno iskoristiti za eliminaciju hrvatskog naroda u BiH.

Presuda nije presuda narodu

''Žrtve UZP-a po tko zna koji put poručuju svekolikom hrvatskom narodu da je presuda za UZP presuda potpuno pogrešnoj politici političkog vrha Republike Hrvatske i HDZ Bosne i Hercegovine oličene u HRHB, a nije i nikada neće i ne može biti hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. Hrvatski narod zajedno s ostalim narodima i građanima u BiH polaže jednako pravo na zajedničku nam domovinu'', stoji u priopćenju.

Udruženja logoraša Mostar naglašava kako je presuda u Hagu činjenica koju nitko ne može osporiti te da ih ''žalosti činjenica da je jedan čovjek dokazani eksploatator logoraša kao radne snage ujedno i postao apsolutni vladar političke misli stranaka s hrvatskim predznakom''.

''Presuda u Haagu je činjenica koju nitko, pa ni Dragan Čović ne može osporiti, niti natjerati žrtve da vjeruju njemu, a ne svojim očima'', navodi se.

HNS je nakon niza reagiranja na subotnju Deklaraciju, poslao priopćenje u kojem navodi kako je stav o UZP-u više puta javno iznesen u brojnim reagiranjima i priopćenjima te da rečenica u Deklaraciji ne predstavlja ništa novo.

UZP - ideološki i politički konstrukt

''Smatramo kako UZP predstavlja ideološki i politički konstrukt koji nema utemeljenje u međunarodnom pravu, pogotovo ako se ima u vidu činjenica da se teza o UZP želi koristiti od strane velikog broja bošnjačkih političkih i medijskih galamdžija kao implikacija za kolektivnu krivnju hrvatskog naroda, HRHB i HVO-a'', navodi se u HNS-ovom priopćenju.

U Deklaraciji se, dodaje se, savjesno i odgovorno promišlja političku poziciju i budućnost Hrvata u Bosni i Hercegovini kao svojoj domovini, i svakako nije dokument napisan za dnevno-političko manipuliranje.

''Zato svima koji reagiraju, a nisu pročitali, evo još jednom ponavljamo: 'Odbacujemo kvalifikacije Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o udruženom zločinačkom pothvatu koje se neutemeljeno i nepravedno pripisuju Republici Hrvatskoj, Hrvatskoj Republici Herceg Bosni i Hrvatskom vijeću obrane. Takva zlonamjerna kvalifikacija, na žalost, koristi se za pokušaj ostvarenja ratnih ciljeva jedne od strana u ratu u Bosni i Hercegovini i eliminiranja hrvatskog naroda kao političkog subjekta u Bosni i Hercegovini. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju nije bio pozvan u predmetu 'Prlić i drugi', niti je on uopće pozvan, kako je i sam presudio 2007. godine, da odlučuje o pitanjima državne odgovornosti, jer je njegova nadležnost kaznena i proteže se samo na pojedince''', navodi se u priopćenju HNS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close