Brojačina

Mostarski listići prebačeni u Sarajevo

Džidelija kaže kako je bilo 45 grešaka koje su uklonjene i tvrdi da one neće utjecati na izborni rezultat.
Vijesti / Politika | 23. 12. 2020. u 13:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glasački listići s kompletnim izbornim materijalom iz Mostara su odvezeni u Središnje izborno povjerenstvo u Sarajevo, nakon što je mostarsko Gradsko izborno povjerenstvo izvršilo kontroliranje glasačkih listića s pojedinih biračkih mjesta.

Kako je rekao predsjednik mostarskog izbornog povjerenstva Hilmo Džidelija radilo se na korekciji tehničkih grešaka na 39 biračkih mjesta gdje je bilo 45 naredbi i da je to sve završeno.

"Nije se radilo o klasičnom brojanju, jer klasično brojanje radi SIP. Mi smo radili samo na uklanjaju tehničkih grešaka tamo gdje je aplikacijom utvrđeno da nešto ne odgovara i to smo pokušali otkloniti što smo mogli. Ono što nismo mogli šaljemo također za Sarajevo i CIK nastavlja postupak'', pojasnio je Džidelija.

Dodaje kako je bilo 45 grešaka koje su uklonjene i tvrdi da one neće utjecati na izborni rezultat.

''Nisu brojane preferencije. Ovdje su utvrđene greške primjerice da je ukupan broj glasačkih listića veći ili manji u kutiji nego što je upisano u zapisnik. Događalo se da su neke preferencije upisane, a da politički subjekt nije dobio glasove, te da su politički subjekti dobili veći broj glasova nego što jeste, ali sve to smo provjerili i ispravili. Mislim da ovo ne može napraviti neke izmjene'', kazao je Džidelija, prenio je Klix.

Naglašava kako se radilo isključivo o tehničkim greškama i određenim "pretumbacijama" prilikom unošenja glasova, što se ne bi ni primijetilo 15. studenog kada su se održavali izbori u ostalim općinama i gradovima.

S druge strane, mostarski ogranak HDZ-a BiH svako sat vremena javnosti šalje priopćenja o tome kako se povećava vrijeme u kojem nije završeno prebrojavanje listića upozoravajući na nepravilnosti.

S druge strane, lista Pravo na grad poručila je kako je cijeli izborni proces bio sumnjiv jer birački odbori nisu uopće bili upućeni u svoj posao.

Neslužbeno, može se čuti kako su odborima nedostajali materijali, kako se na nekim listovima nisu našla neka imena koja su na glasačkim listićima kao i druge nelogičnosti koje se pripisuju Središnjem izbornom povjerenstvu.

Ono pak nije uopće imalo materijale koji9ma bi Mostarcima, a koji nisu birali 12 godina, pojasnili proces i način glasovanja nego je Mostar bio u paketu SIP-a s drugim lokalnim zajednicama koje su izbore održale mjesec dana ranije.

Kopirati
Drag cursor here to close