Pomoć svima

Mostarska 'devedesetka' se stavila na raspolaganje u volonterskom dijelovanju

''Narodna mudrost kaže da ne znaš što imaš dok to ne izgubiš'', poručili su.
Vijesti / Politika | 25. 03. 2020. u 14:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pripadnici Gradske organizacije HDZ-a 1990 se stavljaju na raspolaganje u volonterskom dijelovanju za bilo kakvu pomoć sugrađanima'', stoji u priopćenju Gradske organizacije HDZ-a 1990 koje prenosimo u cijelosti: 

''Narodna mudrost kaže da ne znaš što imaš dok to ne izgubiš. Naravno svi smo znali što imamo, ali tek kada smo izgubili pravo na rad, slobodu kretanja ili zdravlje naših najmilijih shvatili smo kako ove blagodati nisu neotuđive. Ako shvatimo da su ove privilegije ne samo prolazne, nego i podložne nepredviđenim utjecajima i promjenama, više ćemo ih cijeniti.

A time početi popravljati odnos prema životu i ljudima oko sebe.
Pandemija Corona virusa nije samo strašna pošast koja je uzdrmala naše društvo i u kratkom roku dosadašnji način života svela na pritvor i izolaciju. Ona je i prilika da sagledamo sve dobre strane života i uočimo sve propuste, pogreške i zabludama zbog kojih sada trpimo.
Međutim ovo nije prilika samo za objektivnu samokritiku, nego i samosvijest da smo u najtežim trenucima pokazali visoku društvenu odgovornost, samodisciplinu i humanu potrebu da zaštitimo druge i sebe.

Ovim putem zahvaljujemo svim sugrađanima na tome.

Ova nepogoda je još jednom pokazala da smo civiliziran, odgovoran i human narod.

I bez obzira što nismo članica Europske unije, toj zajednici pripadamo. Ne samo po trenutnim nevoljama koje djelimo nego prije svega po ljudskim vrijednostima koje potvrđujemo.

Baš zato zaslužujemo daleko bolje društvene i političke uvjete od onih koje imamo.

Ova situacija jasno pokazuje da nismo toliko ovisni od politike i političara koje imamo, koliko jedni od drugih, a ponajviše od kompetentnih, stručnih i odgovornih ljudi za koje malo znamo, ali koji nesebično ulažu sebe i zahvaljujući kojima ćemo ovu pošast puno brže pobijediti.

I ovim putem im svesrdno zahvaljujemo.

Nažalost takvih je sve manje na pozicijama na kojima bi morali biti.

Ovo jeste vrijeme za preispitivanje sebe, ali još više za kritičko preispitivanje odgovornosti onih koji su nas doveli u nezavidnu društvenu i političku situaciju u kojoj se nalazimo.

Corona je pokazala koliko smo kao ljudska vrsta ranjivi, ali isto tako jaki kad smo savjesni, humani i u međusobnom uvažavanju odgovorni. U takvim odnosima se ničega ne trebamo bojati i sve prirodne i političke nevolje možemo pobijediti.

U ovoj borbi za preživljavanje, sve razlike postaju iracionalne, sve ono što smo držali presudnim pokazalo se malo važnim. Jer smo svi jednako ugroženi bez obzira na nacionalne, vjerske, društvene i političke razlike. U zaštiti zajednčkoga zdravlja postali smo presudno međuovisni. Poslije ovoga uvjereni smo da će se mnoge predrasude korigirati.

I poslije Corona krize, društveni i politički odnosi u ovoj državi će dobiti sasvim drugu dimenziju.

Ovu opomenu prirode moramo posmatrati i u globalnom kontekstu.

Od nas ovisi hoćemo li je shvatiti na pravi način i mjenjati svoj odnos prema sebi, drugima, a prije svega prema našem okruženju. Hoćemo li se udaljavati od sebe ili se vraćati izvoru?

Udaljavanjem od izvora već smo okrenuli prirodu protiv sebe. Ukoliko sve ovo ne shvatimo na pravi način kriza će se ubrzo ponoviti, samo u mnogo težem obliku.

Priroda se ovaj put samo nakašljala i pokazala da borbu protiv nje ne možemo dobiti.

Činjenica je da je svaka ljudska generacija neotpornija i ranjivija od predhodne. Sve više smo ovisni od farmaceutskih proizvoda. Proizvodnja hrane se monopolizira, a zalihe pitke vode nestaju. Zašto?

Da bi mali, odabrani dio svjetske populacije zadovoljio perverzne potrebe za moći i dominacijom.

Kompetentni stručnjaci odavno upozoravaju na ovu virusnu pošast. Međutim globalno ljudsko zdravlje na nesreću svih nas, isključivo ovisi od farmaceutskih profitnih interesa.

Nije daleko od pameti da ćemo, ako pristanemo na ovakve globalne odnose, živjeti u permanentnoj izolaciji.

Ovo nije samo zdravstvena kriza, ovo je ispit naše mentalne snage.
Svjesni smo da je čovjek društveno biće, da nismo naviknuti na izolaciju, ali molimo sugrađane na strpljenje. Da kao do sada nastave sa savjesnim i odgovornim ponašanjem.

Poslije ove zdravstvene ugroze mnogi naši sugrađani će doći u egzistencijalnu krizu, što će biti veliki humanitarni ispit za sve.
Smatramo da državne institucije, na svim nivoima moraju osigurati dovoljno osnovnih prehrambenih i higijenskih potrepština, koima će trebati opskrbiti egzistencijalno ugrožene sugrađane. U tome pravcu smatramo da se već sad trebamo pripremati i organizirati za pojačanu opskrbu stanovništva.

Nijedan pripadnik naše zajednice ne smije biti napušten ili zaboravljen'', stoji u priopćenju Gradske organizacije HDZ-a 1990.

Kopirati
Drag cursor here to close