Dr. Vildana Stanišić

Mostarka međunarodni ambasador mira

Vildana je tijekom 2020. godine za svoj rad dobila je 273 razna priznanja, okitila se titulom akademika, dobila zvanje Doktora za međunarodni mir i ljudska prava i na kraju imenovana za ambasadora kulturnog stvaralaštva.
Vijesti / Politika | 18. 01. 2021. u 09:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Privatna arhiva Vildane Stanišić / Mostarka međunarodni ambasador mira

Nakon što je prošle godine imenovana za ambasadora kulturnog stvaralaštva, akademik , dr. Vildana Stanišić od 15. siječnja je i službeno postala Međunarodni ambasador mira i ljudskih prava.

Tome je prethodila nagrada za globalni mir koju je ambasadorica Stanišić primila od međunarodnog foruma za umjetnost i poeziju čije je sjedište u Egiptu, a koji radi pri UN.

Također, tom prilikom Međunarodni forum za umjetnost i poeziju registriran pri Ekonomskom i socijalnom vijeću Ujedinjenih naroda dr. Vildani Staniśić dodjelio je certifikat kao priznanje za njen rad i napore u širenju kulture mira i odbacivanju nasilja svih oblika, što doprinosi postizanju ciljeva održivog razvoja.

Globalno, 2020. godina bila je jedna od najtežih, praćena brojnim problemima koje je izazvao koronavirus.

Međutim, za ovu svestranu umjetnicu prethodna godina bila je, kako sama kaže, do sada najuspješnija, te kako nam je rekla, tijekom 2020. godine za svoj rad dobila je 273 razna priznanja, okitila se titulom akademika, dobila zvanje Doktora za međunarodni mir i ljudska prava i na kraju imenovana za ambasadora kulturnog stvaralaštva.

Svoj uspješni niz nastavila je i u ovoj godini brojnim priznanjima i imenovanjem za ambasadora mira i ljudskih prava.

Međutim, to u našoj zemlji, kako reče Vildana, ne pije vode.

Istaklnua je da je veoma ogorčena odnosom vladajućih prema kulturi i umjetnosti, ne samo na teritoriji općine Žepče gdje trenutno živi, nego u cijeloj Bosni i Hercegovini, te dodala: "Zaista me boli i veoma sam ogorčena što smo mi umjetnici uvijek nekako na margini društva, neshvaćeni i prepušteni sami sebi. Uglavnom nas smatraju nekim osobenjacima, a to samo govori u kakvoj sredini živimo i koliko je naš narod kulturno neosviješten. Ljudi nisu svjesni da je olovka u rukama sposobnog pisca najmoćnije oružje."

Bez obzira na sve, Vildana kaže da neće skrenuti sa svoga puta stvaralaštva ni odustati od svog cilja, stvaranja boljeg životnog ambijenta, promoviranja kulturnog stvaralaštva Bosne i Hercegovine, borbe za mir i zaštitu ljudskih prava, te se posebno osvrnula na borbu protiv nasilja nad ženama.

"Cilj nam je širiti kulturu mira i rada u zajednici, zaštititi ženska prava i rad i odbaciti nasilje'', na kraju je istaknula dr. Vildana Stanišić, ambasador Međunarodnog mira i ljudskih prava .

Kopirati
Drag cursor here to close