Krenulo je

Mostarci, jeste li spremni?

Predizborna kampanja trajat će do 19. prosinca do 7.00 sati ujutro, kada će početi izborna šutnja.
Vijesti / Politika | 20. 11. 2020. u 09:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru danas službeno počinje kampanja pred lokalne izbore koji će biti održani 20. prosinca, objavljeno je iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Predizborna kampanja trajat će do 19. prosinca do 7.00 sati ujutro, kada će početi izborna šutnja.

Prema odredbama Izbornog zakona BiH, izborna kampanja se definira kao razdoblje u kojem politički subjekti, na zakonom utvrđen način, upoznaju birače i javnost o svom programu i kandidatima.

Političke stranke, koalicije, liste neovisnih kandidata i nezavisni kandidati imaju pravo da vode izbornu kampanju u mirnom okruženju, da organiziraju i održavaju javne skupove na kojima mogu slobodno iznositi stavove kako bi stekli podršku birača, kao i da tiskaju i dijele plakate, postere i druge materijale u vezi s izbornom kampanjom, podsjećaju iz SIP-a.

Nadležna gradska tijela dužna su osigurati ravnopravan tretman političkim strankama, koalicijama, listama neovisnih kandidata i neovisnim kandidatima koji su ovjereni za sudjelovanje na izborima u njihovim zahtjevima da javna mjesta i javne objekte koriste u svrhu kampanje, uključujući održavanje skupova, izlaganje oglasa, plakata, postera i sličnog materijala.

Političkim subjektima je zabranjeno da uklanjaju, prekrivaju, oštećuju ili mijenjaju tiskane oglase, postere, plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje, da vode kampanju na način kojim se narušava spolna ravnopravnost, da postavljaju tiskani, pisani ili bilo koji drugi materijal u vezi s izbornom kampanjom na zgradama u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna poduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice, kao i na vjerskim objektima, te javnim putevima i javnim površinama, odnosno, dozvoljeno je samo na onim mjestima predviđenim za postavljanje plakata i oglašavanje.

 

Zabranjeno je i da politički akteri u izbornom procesu nose i pokazuju oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini, da ometaju skupove drugih političkih subjekata, kao i poticanje drugih na takve aktivnosti, da sprječavaju novinare da obavljaju svoj posao u skladu s pravilima profesije i izbornim pravilima, kao i lažno predstavljanje u ime bilo kog političkog subjekta.

Jedna od zakonskih zabrana na koju SIP posebno skreće pažnju jeste korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili potaknuti na nasilje ili širenje mržnje.

SIP poziva političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i neovisne kandidate i njihove pristalice, te zaposlene ili na drugi način angažirane u izbornoj administraciji da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije, da vode fer izbornu kampanju, a poziv je upućen medijima i biračima da daju doprinos da kampanja i cijeli izborni proces u Mostaru proteknu u demokratskom okruženju.

Kopirati
Drag cursor here to close