HVO - jučer, danas, sutra

Mostar: Studenti učili o ratnom djelovanju HVO-a

Prije tribine položeni su vijenci za poginule branitelju na Trgu hrvatskih velikana na Rondou.
Vijesti / Politika | 06. 04. 2018. u 19:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je održana javna tribina "HVO - jučer, danas, sutra". Tribinu je organizirao Hrvatski studentski politološki forum (HSPF), u suradnji s Hrvatskim dokumentacijskim centrom Domovinskog rata u BiH.  

Prije tribine položeni su vijenci za poginule branitelju na Trgu hrvatskih velikana na Rondou.   

Na tribini su govorili ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž i ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ZHŽ-a Mladen Begić.

Kako je rekao Raguž tribinu su organizirali na inicijativu studenata kako bi progovorili o HVO-u.

''HVO je bio vrhovno obrambeno tijelo hrvatskog naroda u Herceg – Bosni koje je na strategijskoj razini imalo svoj glavni stožer na državnoj i općinski stožer na lokalnoj razini. HVO je izraz svijesti hrvatskog naroda o potrebi da se brani u BiH koje je bilo izloženo agresiji i da bude jedan od naroda koji će biti ravnopravan u BiH'', rekao je Raguž.  

Kako je ranije priopćeno iz Ureda za odnose s javnošću HSPF-a, tribina je dijelom reakcija na nove udare na konstitutivnost Hrvata u BiH koji su uslijedili nakon presude Haškog suda u predmetu Prlić i ostali.

Organizatori su s tribine poslali jasnu poruku da Hrvati nisu nikakva manjina već državotvoran narod bez kojega BiH ne može postojati.

''Ovom tribinom želimo skrenuti pozornost na njihove probleme te iskazati želju da se braniteljima osiguraju osnovna prava i riješe njihovi problemi. Također, važno je podsjetiti da je HVO bio i ostao legalna i legitimna vojna komponenta koja je pretočena u Vojsku FBiH, pa zatim u Oružane snage BiH i kao takva je imala važnu ulogu u očuvanju cjelovitosti BiH što se ne smije zaboraviti'', rekli su ranije organizatori događaja.

Kopirati
Drag cursor here to close