Priopćenje

Mostar se pretvara u grad umirovljenika

U priopćenju se navodi kako Mostar živi od vojnih mirovina iz Republike Hrvatske, mirovina iz Njemačke i pomoći dijaspore koja još spremi nekoliko stotina eura ljudima da prežive.
Vijesti / Politika | 02. 12. 2020. u 09:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija „Mostar moj dom“ kojeg čine HSP, HSP BiH i HKDU-Hrast upozorava aktualnu vlast da Mostar vidno propada i da se pretvara u grad umirovljenika. Postojeća gradska administracija od Mostara pravi jednu provinciju ili „starački dom“.

''Mladi su u potrazi za poslom u europskim zemljama, studenti su potjerani iz grada zbog „on line“ nastave, iako su oni relativno najsigurniji što se tiče oboljenja od covida 19, i nikako se ne angažiraju u društvu u kojem je potrebna mladost. Školarci su također zaključani u kuće bez tjelesnih aktivnosti i sportskih treninga, tako da će se te posljedice tek vidjeti u budućim desetljećima. Od čega živi Mostar? Od industrije ne živi jer je ugašen Soko, Aluminij, te tekstilna industrija „Zlatka Vuković“ i „Đuro Salaj“, Fabrika duhana, Hepok, Fabrika kompresora, Pogon bicikala, alata i drugih proizvoda po kojima je Mostar bio prepoznatljiv u široj regiji'', navodi se u priopćenju.

U priopćenju se navodi kako Mostar živi od vojnih mirovina iz Republike Hrvatske, mirovina iz Njemačke i pomoći dijaspore koja još spremi nekoliko stotina eura ljudima da prežive.

''Grad od stotinjak tisuća stanovnika neće moći, u buduće na tržišnim osnovama, opstati a kamo li se razvijati. Mladi doktori nam odlaze, inženjera, informatičari i sve ono što išta vrijedi gleda čim prije da ode, tako da se Mostar sve više pretvara u grad umirovljenika. Ne treba neka stručna analiza pa da vidite tko je na mostarskim ulicama, uglavnom socijalni slučajevi i umirovljenici, da vidite da tu nećete sresti poslovnog čovjeka sa kravatom, niti sportaša, niti poznata lica'', navodi se.

Koalicijia dodaje kako su Gradu Mostaru ''pod hitno potrebe investicije i rad''.

'''Uzmimo komparaciju Mostara i Zenice. Oba grada su slična po broju stanovnika i po proračunima od oko 60 milijuna maraka. Zenica se gradi, obnovila je ulice i izgradila mnoštvo novih kružnih tokova, infrastrukturnih objekata, financira Univerzitet u Zenici, kazalište, kulturu, itd., dok je Mostar u daleko lošijoj situaciji. Mostar obilaznicu čeka dva desetljeća, a evo Zenica je dobila i nove kilometre autoputa i sada je rasterećen promet iz tranzita. Zenica je uspjela sačuvati rudnike, tako štosu se integrirali u Elektroprivredu BiH, uspjela je sačuvati Željezaru, dok je Mostar rasparčao Soko i Aluminij, uništio Hepok kao veliki potencijal u poljoprivredi i vinogradarstvu. Obilaznicu nikako da dobije, osim smiješnog kružnog toka u Miljkovićima i Pologu koji su trebali biti čvorišta brzih regionalnih cesta a ne postojećih seoskih putova. Zenica otvara poslovne zone i osjeti se poduzetnički duh i inicijativa nakon dolaska na vlast gradonačelnika Fuada Kasumovića koji je sada na izborima do nogu porazio kandidata SDA. Mislimo da Mostar isto treba neke promjene jer sa Ljubom Bešlićem u tri mandata Mostar je doživio strahovitu dekadencu i propast. Ostao je bez Radio postaje Mostar, Hercegovačke televizije, Žitoprometa, Šuma Herceg-Bosne, kazališta i kulturnih institucija, jedne suvremene glazbene škole, knjižnice i arhiva Domovinskog rata, itd., sve onoga što jedan grad čini urbanom sredinom'', navodi se.

Koalicija dodaje kako se ''Grad treba otvoriti za mlade i nove političke inicijative o čemu koalicija „Mostar moj dom“ govori u svojim javnim obraćanjima i video materijalima na društvenim mrežama''.

''Mladi uz iskusne starije imaju što ponuditi Mostaru i ponovno ga vratiti da bude zamašnjak razvoja cijele regije Hercegovina. Kritika da Hrvati nemaju „Bavarsku“ je zločesta u kontekstu u kojem je rečena od strane Visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka, ali je i poruka da nešto napravimo, da se pokažemo sa nekim dobrim proizvodom, sa nekim idejama, sa nekim jačim adutima od suhoparne priče o ugroženosti'', priopćeno je iz koalicije Mostar moj dom.

Kopirati
Drag cursor here to close