Predstavljanje Zbornika

Mostar: Rješenje hrvatskog pitanja je rješenje BiH kao uzorite države

Vlaisaljević je istaknuo kako je rješenje hrvatskog pitanja zapravo rješenje BiH kao uzorite države, u ustavnom i pravnom smislu.
Vijesti / Politika | 12. 09. 2019. u 11:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zbornik radova za cilj ima odgovoriti na pitanje Ustava kako bi poboljšao loš položaj hrvatskog naroda u BiH'', kazao je prof. dr. sc. Ugo Vlaisaljević na predstavljanju Zbornika radova znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem "Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu" na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Vlaisaljević je istaknuo kako je rješenje hrvatskog pitanja zapravo rješenje BiH kao uzorite države, u ustavnom i pravnom smislu.

Doc. dr. sc. Dražen Barbarić istaknuo je kako Zbornik sadrži širok proces stvaranja znanja o svim najbolnijim i najvažnijim pitanjima koji tište ovo društvo i državu. Istaknuo je kako objedinjuje dvije važne dimenzije, od koja je prva teorijska ozbiljnog promišljanja i uvođenja u opticaj u ovu državu najvažnijih pojmova, koncepata i modela koje su razvile najrazvijenije države zapadnih demokracija koje također imaju multinacionalna društva.

Foto: Bljesak.info / Predstavljanje Zbornika radova Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu

''U ovom zborniku postoje konkretna institucionalna rješenja,koja se mogu jednostavno aplicirati u praksi, ovo nije obična zbirka apstraktnih razmišljanja, nego i zbirka uputa kako se može promišljati bh. realnost i popravljati politički sustav'', kazao je Barbarić.  

Barbarić se osvrnuo i na trenutnu situaciju u državi oko formiranja vlasti, nazvavši ju čistom političkom parodijom.

Analitičar Instituta za društveno-politička istraživanja u Bosni i Hercegovini Milan Sitarski kazao je kako autori u Zborniku obrađuju širok spektar tema kako iz prošlosti, kao iz sadašnjosti i budućnosti.

Foto: Bljesak.info / Predstavljanje Zbornika radova Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu

''Sve dileme pred kojima se nalazi hrvatsko društvo u BiH i ukupno društvo u BiH možemo svesti pod pitanje kakav Ustav treba ovoj državi, hoće li to biti ustav po europskim kriterijima koji će uvažiti sve specifičnosti BiH kao države, ali se također uklopiti u europsku pravnu stečevinu, ili ćemo ostati u sadašnjem stanju ni na nebu ni na zemlji'', kazao je Sitarski.

Uz Sveučilište u Mostaru organizatori događaja su i Rektorski zbor Republike Hrvatske te Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH, a predstavljanje se održalo pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close