Dvije varijante

Mostar: Predstavljeni složeni modeli Izbornog zakona

U prijedlogu IDPI-ja zadovoljeni su svi kriteriji koje su navedene u presudama Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić i relevantne presude Europskog suda za ljudska prava za BiH
Vijesti / Politika | 08. 06. 2018. u 16:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara predstavio je "Prijedlog reforme i modela Izbornog zakona BiH" koji, kako su istaknuli, štiti temeljna ustavna načela o konstitutivnosti naroda i svih građana, kojima je ovim rješenjem omogućeno biranje i da budu birani u svim institucijama BiH.

Po riječima član IDPI-ja Milana Sitarskog, prijedlog izmjena Izbornog zakona IDPI-ja jedini je koji svim stranama u procesu nudi prihvatljivo rješenje.

''IDPI je izradio modele koji uspješno rješavaju presudu U-23-14 (predmet Ljubić) i presudu Europskog suda za ljudska prava (predmet Sejdić i Finci, Pilav i Zornić). Također, modeli ne iziskuju promjene državnog i entitetskih ustava i predlažu zadržavanje postojećih teritorijalno-administrativnih granica i izbornih jedinica'', izjavio je Sitarski.

IDPI se intenzivnije počeo baviti izradom "Prijedloga reforme i modela Izbornog zakona BiH" nakon što je postalo jasno da pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH ne idu planiranim tijekom, kazao je Sitarski.

Po njegovim riječima, stranački pregovori bili su samo simulacija pregovora u kojima su bošnjačke stranke simulirale pregovore, dok su hrvatske stranke iznijele svoj prijedlog za koji predstavnici IDPI-ja kažu kako ide u dobrom smjeru u odnosu na sadašnje stanje, iako i taj prijedlog ima određene mane.

''Plan B bi, iz našeg kuta gledanja, bio da se, ako je moguće, obnove pregovori, ali na novim principima. Ne mora se usvojiti naš model, ali mislimo da smo u njemu saželi principe i iz Ustava i iz svih presuda'', naglasio je Sitarski.

Pozvao je predstavnike svih političkih stranaka da pokušaju, i po cijenu nešto slabijeg izbornog rezultata, postići kompromis i dogovor.

Na upit novinara što će se dogoditi ako se ne usvoje izmjene Izbornog zakona, Ivan Vukoja iz IDPI-a odgovorio je kako će uslijediti ustavna i politička kriza.

''Neovisno o tome hoće li se usvojiti izmjene (Izbornog zakona BiH) sada ili nakon izbora, do njih mora doći, jer se svaka kriza, pa i ona najveća, završi za pregovaračkim stolom i nekom vrstom zajedničkog dogovora'', kazao je Vukoja.

Po njegovim riječima, u prijedlogu IDPI-ja zadovoljeni su svi kriteriji koje su navedene u presudama Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić i relevantne presude Europskog suda za ljudska prava za BiH (Sejdić-Finci, Zornić i Pilav).

''Ono što smo mi smatrali da je bitno, jeste da ponudimo prijedlog za koji smatramo da je optimalan, odnosno, s obzirom na to da smo bili svjesni političkih okolnosti u kojima se nalazimo, mi smo naš prijedlog ponudili u dvije varijante'', kazao je Vukoja.

Pojasnio je kako prva varijanta nudi potpunu provedbu presude Ljubić i djelomičnu provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava za BiH. Karakteristika tog prijedloga je što ga je moguće implementirati kroz promjene izbornog zakonodavstva, bez promjene Ustava BiH.

''Druga varijanta traži ustavne promjene, ali omogućava i kompletnu provedbu svih presuda Europskog suda za ljudska prava'', naglasio je Vukoja.

Dodao je kako će IDPI svoj dokument ustupiti političkim strankama na raspolaganje.

Kopirati
Drag cursor here to close