Krivci

Mostar ne bira: I SDA i HDZ pronašli krivca

Čelnici mostarskih stranaka upiru prstom jedni u druge. SDA tvrdi da je trebalo riješiti pitanje Statuta, HDZ BiH pak navodi kako je Statut stvar koji treba riješiti Vijeće nakon izbora.
Vijesti / Politika | 03. 07. 2018. u 14:44 B.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lokalnih izbora u Mostaru neće biti u sklopu Općih u listopadu. To je ono što se sa sigurnošću zna. No, kada je krivac u pitanju, prsti dvije najjače stranke u čijim je rukama bio dogovor, upereni su jedni u druge.

Naime, nakon što je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao kako ''zbog nemogućnosti dogovora stranaka ove godine izbori u Mostaru sasvim sigurno neće biti održani'', predsjednici gradskih odbora SDA i HDZ-a BiH sasvim suprotno govore o pokušajima i propasti dogovora.

Pale maske

''Nama je jasno, ako je to gospodin Čović rekao, da je to službeni stav HDZ-a BiH. Žao nam je i mislim da su ovim pale sve maske i da je demaskiran odnos HDZ-a i priča da žele da Mostar izdvoje od ostalih pitanja oko Izbornog zakona u što smo sumnjali. Sad se potvrdilo. Nisu to nikad ni željeli'', rekao je za Bljesak.info Salem Marić predsjednik Gradskog odbora SDA.

Čelnik mostarskog HDZ-a BiH Damir Džeba pak kaže kako je do zastoja u pregovorima i nemogućnosti dogovora došlo zbog ucjena bošnjačke strane.

''Mi smo došli do provedbe odluke Ustavnog suda. Međutim, ona je ucijenjena i uvjetovana od strane bošnjačkih političkih stranaka pretežno SDA na način da žele  isključivo pričati o nadležnostima u Statutu i uvođenjem dodatnih posebnosti u grad Mostar'', rekao je Džeba za Bljesak.info i dodao kako Grad Mosta već u Statutu ima specijalnosti ''kakve nema niti jedna jedinica lokalne samouprave u BiH s vrlo jakim zaštitnim mehanizmima konstitutivnih naroda''.

''Ta priča ne stoji i gospodu iz SDA  i ostale bošnjačke političke stranke treba pitati zašto to nismo napravili 2016., 2017. i zašto to nismo uradili do datuma kada se može mijenjati izborni zakon'', rekao je.

Paket s teretom

Marić tvrdi kako se SDA zalagala da se Mostar izdvoji iz priče o Izbornom zakonu.

''Mi smo se zalagali da se Mostar izdvoji. To je bio zaključak političkih stranaka. Nažalost, ovim potezom je to sada definitivno rečeno da je to uvijek za njih bio paket i vjerojatno će ostati. Radi međunarodne zajednice i radi građana ušli smo u priču oko izmjena izbornog zakona i Statuta ali u startu su bili sigurni da od toga nema ništa'', rekao je Marić.

S druge strane, Džeba tvrdi da je Mostar za SDA bio paket kojeg su opteretili dodatnim zahtjevima koji, kako tvrdi, nisu u odluci Ustavnog suda.

''Zašto prave paket u Gradu Mostaru i opterećuju provedbu odluke Ustavnog suda sa stvarima koje nemaju veze s održavanjem izbora? Upravo zbog tih stvari nismo u mogućnosti održati lokalne izbore za Grad Mostar u okviru Općih što bi bilo sasvim normalno i gdje bi birači pored listi za Opće izbore imali dodatni listić u Mostar za izbor vijećnika prema odluci Ustavnog suda na način da svačiji glas vrijedi jednako'', rekao je Džeba navodeći kako je u potpunosti došlo do zamjena teza i da ovo ''neke stranke koriste za predizborne poruke optužujući druge kako bi sebi dali alibi''.

Marić navodi kako žali što je došlo do ovoga.

Jedan Statut, dva viđenja

''Mi ćemo dati sve od sebe da se postigne rješenje što je prije moguće a na ovaj način ne može se više dovoditi u pitanje niti vezati SDA i HDZ jer smo uz iskrene namjere napravili veliki kompromis kad je u pitanju provedba izbora u Gradu Mostaru kao i izmjene Statuta. Izmjene Statuta su obvezne i one se prvo moraju izvesti. Da bi izbori u Mostaru bili zakoniti i ustavni moraju se dogoditi i izmjene statuta pa bilo u kojem obliku'', kaže Marić.

No, Džeba tvrdi drugačije.

''Moramo uvjeriti ostale političke partnere da moraju ispuniti obveze prema Ustavnom sudu. Ako je obveza da moramo pričati o Statutu onda to prihvaćamo. Ali Statut je posao za novoizabrane vijećnike. Mi možemo načelno dati prijedloge ali ne možemo prejudicirati tko će biti u vijeću. To je obveza nadležnost i pravo novih vijećnika da mijenjaju Statut'', rekao je Džeba.

Mostarci novu vlast nisu birali još od prošlog desetljeća. Naime, Ustavni sud BiH 2010. godine poništio je odredbe Izbornog zakona koji se tiču izbora vijećnika za Gradsko vijeće Mostara odlučujući po apelaciji HDZ-a BiH koji se žalio zbog nesrazmjernog sustava glasovanja, ali i nemogućnosti da stanovnici središnje gradske zone mogu glasovati na izborima. Na pregovorima koji su se četvrtkom održavali u Mostaru, čelnici stranaka koje participiraju u vlasti dogovorili su način izbora vijećnika i izborne jedinice. No, onda je sve zapelo…

Kopirati
Drag cursor here to close