Akcija na Španjolskom trgu

Mostar: Kako iz Ustava ukloniti diskriminatorske odredbe?

Cilj ulične akcije je predstavljanje Incijative Građanke za ustavne promjene i Platforme ženskih prioriteta, koje su kreirale članice ove Inicijative.
Vijesti / Politika | 04. 12. 2020. u 16:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članica Incijative “Građanke za ustavne promjene” Udruga /Udruženje FORMA F Mostar organizirala je uličnu akciju promocije Inicijative Građanke za ustavne promjene na Španjolskom trgu u Mostaru.

Cilj ulične akcije je predstavljanje Incijative Građanke za ustavne promjene i Platforme ženskih prioriteta, koje su kreirale članice ove Inicijative, a koji nudi konkretna rješenja kojima bi se iz Ustava BiH mogle ukloniti sporne diskriminatorne odredbe.

Inicijativa Građanke za ustavne promjene se već godinama zalaže za pet prioriteta kojima bi Ustav BiH bio demokratski i jamčio jednaka prava svim građanima i građankama:

Upotreba rodno-odgovornog jezika u Ustavu BiH;

Uvođenje afirmativnih mjera u Ustav BiH radi postizanja pune rodne i spolne ravnopravnosti;

Proširenje postojećeg Kataloga prava odredbama vezanim za jedinstvenu zdravstvenu, socijalnu i obiteljsku zaštitu;

Veća sudska i pravna zaštita ljudskih prava i sloboda;

Princip izravne demokracije primijenjen na proces ustavne reforme.

''Građanke za ustavne promjene'' je inicijativa koja se zalaže za Ustav Bosne i Hercegovine koji će osigurati veću zaštitu ljudskih prava i sloboda, sa posebnim fokusom na rodnu perspektivu.

Inicijativa je formirana od strane aktivista/kinja i organizacija iz cijele BiH, koji/e žele da ohrabre sve građane/ke da koriste svoje znanje, energiju i spremnost na uzajamno djelovanje i doprinose ispunjenju ciljeva Inicijative.

Kopirati
Drag cursor here to close