Čekanje bijelog dima

Kordić i Guzin u treći krug: 17:14

U trećem krugu je dovoljna većina glasova nazočnih vijećnika. U slučaju izjednačenog rezultata u trećem krugu gradonačelnik će postati mlađi kandidat.
Vijesti / Politika | 15. 02. 2021. u 16:56 Bljesak.info
Gradsko vijeće Grada Mostara Live Stream 15.02.2021.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U treći krug glasovanja o mostarskom gradonačelniku prošli su Mario Kordić ispred HDZ-a BiH i Zlatko Guzin kandidat Koalicije za Mostar 2020.

Za Guzina je glasovalo 14 vijećnika, a za Kordića 17. Nevažećih je bilo četiri listića.

Adil Šuta iz SDA zatražio je4 da se zastupnica Naše stranke Irma Baralija očituje o tome što se dogodilo s idejom o rotaciji. No, ta je rasprava odgođena za vrijeme nakon trećeg kruga.

U trećem krugu je dovoljna većina glasova nazočnih vijećnika. U slučaju izjednačenog rezultata u trećem krugu gradonačelnik će postati mlađi kandidat.

Kordić i Guzin prošli su u treći krug nakon drugog kruga tajnog glasovanja održanoj u četvrtom pokušaju nakon što je prošlog tjedna sjednica prekinuta jer je BH blok predložio potpisivanje političkog sporazuma prema kojem bi se na čelu Mostara tijekom sljedeće četiri godine rotirala tri gradonačelnika.

Takvu mogućnost podržali su vijećnici Koalicije za Mostar (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS), dok su HDZ BiH i HRS prijedlog odbacili, ocijenivši ga neozbiljnim i protustatutarnim.

Uoči današnje sjednice oglasili su se iz Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini, Ureda visokog predstavnika, Misije OESS-a u BiH, te veleposlanstava  Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva te pozvali gradske vijećnike Mostara da dalje ne odgađaju proces izbora gradonačelnika.

Kako su naglasili u zajedničkoj izjavi, način izbora gradonačelnika Grada Mostara jasno je propisan Statutom i važećim Poslovnikom zbog čega su vijećnike pozvali da pokažu odgovornost i brzo izaberu gradonačelnika u skladu sa zakonskim okvirom na sljedećoj sjednici.

Sjednica je počela bez riječi o spomenutoj ideji.

Kopirati
Drag cursor here to close