Biranje

Mostar čeka bijeli dim: Četvrti pokušaj i prva obećanja

Pred sjednicu novinarima se obratio kandidat HDZ-a BiH Mario Kordić rekavši kako se nada da će danas biti gotov proces izbora gradonačelnika.
Vijesti / Politika | 15. 02. 2021. u 15:54 Bljesak.info
Gradsko vijeće Grada Mostara Live Stream 15.02.2021.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski vijećnici pokušat će iz četvrtog pokušaja izabrati gradonačelnika. Odmah se pristupilo drugom krugu glasovanja kao da se ništa ranije nije dogodilo. Vijećnici tajnim glasovanjem biraju u drugom krugu između Marija Kordića, kandidata HDZ-a BiH, i Zlatka Guzina, kandidata Koalicije za Mostar.

Za izbor u drugom krugu glasovanja potrebna je dvotrećinska većina, a ako ni jedan od dva preostala kandidata ne dobije toliku potporu, slijedi treći krug u kojem je dovoljna većina nazočnih vijećnika.

U slučaju izjednačenog rezultata u trećem krugu gradonačelnik će postati mlađi kandidat.

Pred sjednicu novinarima se obratio kandidat HDZ-a BiH Mario Kordić rekavši kako se nada da će danas biti gotov proces izbora gradonačelnika.

Foto: Bljesak.info / Mario Kordić

''Očekujem da ćemo danas privesti posao koji smo započeli. Nadam se da će biti dovoljno mudrosti i da neće biti nekih egzibicija i nekakvih suludih prijedloga pa da ćemo danas navečer imati gradonačelnika i početi raditi'', rekao je Kordić i dodao kako misli da će izbor pasti u trećem krugu i da se nada da će on biti nasljednik Ljube Bešlića.

Rekao je kako bi njegov prvi potez kao gradonačelnika bio poziv na piće svim vijećnicima te da bi deponija Uborak svakako bila jedan od prioriteta.

Predsjedatelj Gradskog vijeća Ivan Zelenika je rekao kako očekuje da će nakon izbora gradonačelnika uslijediti i sjednica o proračunu grada. Izmjene mostarskog Statuta, smatra Zelenika, bit će na sljedećoj sjednici.

Foto:Bljesak.info / Čelništvo Vijeća

Vijećnica Naše stranke Irma Baralija nije željela davati izjave pred sjednicu.

Vijećnica PMP-a Adela Gosto rekla je kako je propala ideja rotacije gradonačelnika.

Slaven Bevanda iz HRS-a rekao je kako se nada da će danas biti izabran gradonačelnik sukladno statutu. 

Naime, nakon prvog kruga koji je poništen zbog javnog glasovanja, biranje prvog čovjeka Grada pretvorilo se u natezanje kandidaturama i načinima izbora pa je nakon što su u drugi krug prošli kandidati HDZ-a BiH i Koalicije za Mostar, Mario Kordić i Zlatko Guzin, proces zastao jer je predloženo da se sve vrati na početak s idejom da se na čelnoj dužnosti grada rotiraju kandidati tri bloka.

Foto: Bljesak.info / Šuta i Guzin

Tomu se usprotivio HDZ BiH nazvavši ideju nečijim dječačkim snovima te HRS koji je rekao kako je riječ o prijedlogu mino statuta i poslovnika. Netom prije sjednice, objavljeno je kako bi i Naša stranka mogla odustati od tog koncepta a i Europska unija u BiH, Ured visokog predstavnika, Misija OSCE-a u BiH, Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država i Veleposlanstvo Ujedinjenog Kraljevstva dali su zajedničku izjavu u kojoj kažu kako je način izbora jasno propisan Statutom i poslovnikom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close