Gradsko vijeće

Mostar: Bratimljenje zapelo zbog rušenja mosta

Naime, u tekstu je navedeno da su most u talijanskom gradu srušile i partizanske i nacističke snage, u dijelu o mostarskom mostu nema detalja.
Vijesti / Politika | 28. 07. 2021. u 10:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka o bratimljenju Grada Mostara i talijanskog grada Bassano del Grappa odgođena je u mostarskom Gradskom vijeću zbog neslaganja oko teksta odluke u dijelu oko rušenja mostova.

Vijećnik SDA Ibro Husnić zatražio da se izmijeni tekst odluke o bratimljenju jer se ne slaže s načinom na koji je opisan mostarski most.

Naime, u tekstu je navedeno da su most u talijanskom gradu srušile i partizanske i nacističke snage, u dijelu o mostarskom mostu nema detalja.

''Smeta mi i neću glasovati za bratimljenje dok se ovo ne regulira. Stari most je pod artiljerijskom paljbom porušen 9. studenog 1993. godine. Od Koga? Od vanzemaljaca? Ja predlažem ili da se pobriše napomena za talijanski stari most ili, što ne bi trebali bježat', da se stavi činjenice i istina presuđene u Haagu. Ja predlažem da bude 'stari most je pod tenkovskom paljbom porušen od strane HVO-a' ili da se izbaci 'tenkovskom paljbom''', rekao je Husnić.

Video: 9. sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara saziv 2020-2024

Predsjedatelj gradskog vijeća Salem Marić rekao je kako ''nismo ovdje radi nekakvih dokaza''.

''Sud je dokazao sve šta i kako'', rekao je Marić, a vijećnik je zatražio da se briše.

''Ovako ne ide'', rekao je pa je odlučeno da ide na doradu.

Inače, talijanski grad Bassano del Grappa zatražio je preko Ministarstva vanjskih poslova BiH bratimljenje s Mostarom,a njegova je glavna atrakcija, Ponte degli Alpini, također poznat kao Ponte Vecchio ("Stari most").

Video: Il Ponte degli Alpini a Bassano del Grappa (Timelapse 4K)

Ovaj zatvoreni drveni most preko rijeke Brent dizajnirao je Andrea Palladio 1569. godine kako bi zamijenio ranije inkarnacije.  Most je u više navrata obnovljen istim projektom, a njegovo sadašnje ime datira iz obnove nakon uništenja tijekom Drugog svjetskog rata, koju su proveli Alpini, talijanski alpski vojnici.

Kopirati
Drag cursor here to close