Bešlić nema legitimitet

Mostar bi mogao dobiti privremeno rješenje

U presudi se ističe kako, ukoliko tužena država propusti to učiniti, Sud je konstatirao da Ustavni sud ima ovlaštenje da sam uspostavi privremeno rješenje.
Vijesti / Politika | 29. 10. 2019. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina mora izmijeniti Izborni zakon najkasnije u roku od šest mjeseci od kad ova presuda u slučaju Irme Baralija protiv BiH postane konačna, da bi omogućila održavanje lokalnih izbora u Mostaru, navodi se u presudi na tužbu spomenute političarke protiv države BiH.

U presudi se ističe kako, ukoliko tužena država propusti to učiniti, Sud je konstatirao da Ustavni sud ima ovlaštenje da sam uspostavi privremeno rješenje.

Između ostalog, u presudi kojom je utvrđeno da su u slučaju Baralija prekršena osnovna ljudska prava, Sud je odlučio da je tužena država prekršila svoju obavezu da poduzme mjere da zaštiti podnositeljicu predstavke od diskriminatornog postupanja po osnovu njenog mjesta prebivališta i da održi demokratske izbore u Mostaru.

''Sud je razmatrao Vladin argument da je kašnjenje u izvršenju odluke Ustavnog suda bilo opravdano potrebom da se dođe do dugoročnog i održivog rješenja za podjelu vlasti, te da se očuva mir i omogući dijalog između različitih etničkih grupa u Mostaru. Međutim, Sud nije mogao prihvatiti da su poteškoće u dolasku do političkog dogovora s tim u vezi bile dovoljno, objektivno i razumno opravdanje za situaciju gdje su posljednji lokalni izbori u Mostaru održani 2008. godine i gdje je gradom upravljao gradonačelnik koji je od 2012. godine bio u 'tehničkom mandatu', te stoga nije imao potrebni demokratski legitimitet. Takva situacija nije bila u skladu s načelima 'stvarne političke demokracije' i 'vladavine prava' na koje Europska konvencija upućuje u svojoj preambuli'', navodi se, između ostalog, u presudi.

Kopirati
Drag cursor here to close