Hibridni rat

Morawiecki: Migrantska kriza najgori pokušaj destabilizacije Europe od hladnoga rata

Premda postoje neke naznake da se kriza pomalo smiruje, poljski pogranični čuvari prijavili su u nedjelju nove pokušaje ilegalnih prelazaka granice, među kojima jedne "jako agresivne skupine od stotinjak" migranata.
Vijesti / Politika | 21. 11. 2021. u 21:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljski premijer Mateusz Morawiecki ocijenio je u nedjelju da je migrantska kriza na granici između Poljske i Bjelorusije "najgori pokušaj destabilizacije Europe" od hladnoga rata.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko pokrenuo je hibridni rat protiv EU-a. To je najgori pokušaj destabilizacije Europe u 30 godina. Poljska neće popustiti pred ucjenama i učinit će sve da obrani granice EU-a", poručio je Morawiecki na Twitteru.

Poljski premijer sastat će se tijekom dana s kolegama iz baltičkih zemalja s kojima će razgovarati o migrantskoj krizi, a potom će idući tjedan posjetiti druge europske prijestolnice.

Zapad optužuje Bjelorusiju da je orkestrirala krizu dovodeći migrante s Bliskog istoka i prebacujući ih na granicu s EU-om, što Minsk niječe.

Lukašenko je u petak za BBC rekao da je "apsolutno moguće" da su njegove snage pomogle migrantima da prijeđu u Poljsku, ali je zanijekao da su bili pozvani.

U ekskluzivnom intervjuu u predsjedničkoj palači u Minsku rekao je: "Mislim da je to apsolutno moguće. Mi smo Slaveni. Imamo srca. Naše snage znaju da migranti idu u Njemačku."

"Možda im je netko pomogao. Neću se time niti baviti."

No zanijekao je da je pozvao tisuće migranata da dođu kako bi izazvao krizu na granici.

"Rekao sam im da neću pritvarati migrante na granici, zadržavati ih na granici, a ako budu i dalje dolazili, opet ih neću zaustavljati, jer ne dolaze u moju zemlju, idu u vaše."

"To želim reći. Ali nisam ih pozvao ovamo. I da budemo iskreni, ne želim da idu preko Bjelorusije."

Premda postoje neke naznake da se kriza pomalo smiruje, poljski pogranični čuvari prijavili su u nedjelju nove pokušaje ilegalnih prelazaka granice, među kojima jedne "jako agresivne skupine od stotinjak" migranata.

Poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak rekao je u subotu da je Bjelorusija promijenila taktiku šaljući manje skupine migranta na više mjesta na granici.

Po poljskim medijima, od početka kriza ovoga ljeta život je izgubilo najmanje 11 migranata.

Kopirati
Drag cursor here to close