Srebrenica

Molimo za oprost, čak i u ime onih koji za to nemaju hrabrosti

Veleposlanica SAD-a u BiH Maureen Cormack je, videoporukom na Facebooku, odala počast žrtvama genocida i izrazila duboko suosjećanje s njihovim obiteljima.
Vijesti / Politika | 11. 07. 2018. u 09:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U Srebrenici je počinjen strašan zločin. Danas molimo za oprost, čak i u ime onih koji za to nemaju hrabrosti'', naveo je u svojoj poruci na Twitteru član Predsjedništva BiH Dragan Čović, u povodu današnjeg obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini i tajnik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn objavili su zajedničku izjavu u kojoj ističu da, dok se neke od žrtava još uvijek ukopavaju, žele iskazati sućut preživjelima, obiteljima i prijateljima onih koji su stradali i izgubili svoje živote.


''Ova komemoracija podsjeća nas na jedan od najmračnijih momenata čovječanstva i moderne europske povijesti, kao i na našu obvezu da spriječimo da se takav zločin ikada više ponovi. Dok se prisjećamo, imamo odgovornost izgraditi bolju budućnost za generacije koje dolaze, budućnost zasnovanu na pomirenju, izbjegavajući djela i retoriku koja vode k podjelama'', navedeno je u izjavi.

Naglasili su da su njihovi partneri u regiji nedavno pokazali kako je moguće ostvariti zajedničko razumijevanje i dobre susjedske odnose, te da kolektivno poštovanje, priznavanje i sjećanje mogu pomoći u izgradnji bolje budućnosti za sve.

''Europska unija nastavit će podržavati građane Bosne i Hercegovine u prevladavanju ostavštine prošlosti i napredovanju zemlje na njenom europskom putu'', izjavili su Mogherini i Hahn, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Američki državni tajnik Mike Pompeo naveo je kako ''strašan genocid u Srebrenici podsjeća nas da moramo ostati ustrajni da bismo osigurali prosperitetnu budućnost za sve građane Bosne i Hercegovine, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost''.

Dodao je da se zajednički mora raditi da se prevladavaju razlike, ojačaju demokratske institucije.

''Sjedinjene Američke Države su uz narod BiH. Nećemo zaboraviti oni kojih više nema. Odajemo počast žrtvama genocida'', naveo je Pompeo.


Veleposlanica SAD-a u BiH Maureen Cormack je, videoporukom na Facebooku, odala počast žrtvama genocida i izrazila duboko suosjećanje s njihovim obiteljima.

''SAD i Američko veleposlanstvo i dalje su istinski posvećene nastojanju da pomognu građanima Srebrenice, žrtvama, njihovim obiteljima i preživjelim da pronađu svoj put i nakon ove tragedije. Ovdje u Potočarima duboko sam pogođena razmjerom ove tragedije i patnjom porodica žrtava'', kazala je Kormak.

Povodom današnje obljetnice, oglasio se i predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove, sudac Theodor Meron.

''U mnogim kulturama, sjećamo se voljenih koje smo izgubili i odajemo im počast paljenjem svijeće, pri čemu je plamen svijeće simbol čudesne iskre života, ali istovremeno i njegove krhkosti. Ali plamen svijeće također je izvor i simbol prosvjetljenja; kako figurativno tako i doslovno, on donosi svjetlo sjenama i predstavlja istinu i znanje u sučeljavanju s mrakom'', rekao je Meron. 

Uoči komemoracije, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac ukazala je da kultura pamćenja treba postati oblik ponašanja i da je suočavanje sa istinom i pravdom obaveza u BiH, posebno onih koji su nositelji javnih funkcija. 

U tom pravcu, smatra, treba učiniti napor kako bi se otvoreno pričalo o svim činjenicama i istini.   

''Žrtve zaslužuju poštovanje i da u kontinuitetu obilježavamo ovaj dan. Zaslužuju prije svega da govorimo o tome kako je potrebno da radimo na pomirenju jer praktično majke Srebrenice nikada nisu posustale u borbi za pravdom. Obavezni smo da na tom putu ustrajemo'', naglasila je Borovac. 

Kako bi budućnost bh. građana bila svjetlija u odnosu na ono što se dogodilo prije 23 godine u Srebrenici, izrazila je potrebu za intenzivnim radom na otkrivanju počinitelja zločina, poštivanju presuda i traganju za nestalima. 

''Negiranje genocida je duboko neljudski'', kazao je novinarima visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko koji je došao u Potočare da oda počast žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici prije 23 godine. 

Negiranje, kako je rekao, znači da se on nije dogodio. 

''Ima ljudi u Europi koji negiraju holokaust, ali on postoji'', naveo je Inzko. 

S tim u vezi je istakao da se političari, odmah nakon listopadskih izbora, trebaju baviti donošenjem zakona koji se odnose na negiranje genocida i govor mržnje. 

''Ja sam ovdje jer smatram da je najstarije ljudsko pravo, dostojanstvena sahrana'', kazao je Inzko novinarima u Potočarima.



Do sada je u Memorijalnom centru Potočari ukopano 6.575 žrtava, a nakon današnje zajedničke dženaze bit će 6.610 žrtava genocida koje su našle smiraj u Potočarima.  

Kopirati
Drag cursor here to close