Nikšić upozorio

'Moguće je da izbori ne budu održani u Čapljini, Mostaru i Stocu'

''Svi rokovi su istekli za navedeno imenovanje. Pokazalo se da je izborni proces kompromitiran i sasvim je moguće da u određenim sredinama uopće ne budu provedeni Opći izbori.''
Vijesti / Politika | 05. 10. 2018. u 13:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu uputio je apel nadležnim da što prije poduzmu aktivnosti kako se ne bi doveo u pitanje izborni proces u Čapljini, Stocu i Mostaru, gdje još uvijek nisu imenovani članovi biračkih odbora. 

''Svi rokovi su istekli za navedeno imenovanje. Pokazalo se da je izborni proces kompromitiran i sasvim je moguće da u određenim sredinama uopće ne budu provedeni Opći izbori. Zato ćemo pozvati i druge političke subjekte, koji su isto tako svjesni ove situacije, da podnesu kaznene prijave protiv ljudi u pojedinim lokalnim izbornim komisijama, pa i Središnjem izbornom povjerenstvu BiH ukoliko ništa ne poduzmu'', rekao je Nikšić. 

Podsjeća da je članom 150 Izbornog zakona za uskraćivanje biračkog prava propisana kazna zatvora do tri godine.   

Po saznanjima SDP-a, navodi, tijekom izborne kampanje izvršeni su mobinzi u pogledu da se uposlenicima u javnom i privatnom sektoru sugeriralo da 7. listopada moraju uslikati glasački listić. 

Zato su pojedini građani izrazili strah da ne ostanu bez posla ako ne izvrše naredbe nadređenih. 

''Također, i u ovom smislu Zakon je propisao novčane i kazne zatvora. Ko silom, ozbiljnom prijetnjom, prinudom, podmićivanjem ili korištenjem njegovog teškog ekonomskog stanja ili na drugi punopravan način utječe na birača u BiH da na izborima za institucije BiH ili prilikom glasanja o opozivu ili na referendumu, glasa za ili protiv pojedine liste, kandidata, odnosno da glasa za ili protiv opoziva , za ili protiv prijedloga o kome se odlučuje referendumom, ili da  uopće ne glasa kaznit će se novčanom i kaznom zatvora od tri godine'', pojasnio je Nikšić. 

Dodaje da su za članove biračkih odbora ili druge osobe, koje učine kazneno djelo u vršenju povjerene im dužnosti u vezi s izborima, glasanjem ili referendumom, propisne kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina. 

Kopirati
Drag cursor here to close