Luigi Pezzuto

Mladi odlaze, a većina želi biti jača nad manjim

Govoreći o tome kako danas žive katolici u BiH, te šta su razlozi njihovog odlaska, on ističe da "situacija nije dobra".
Vijesti / Politika | 25. 02. 2019. u 12:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini monsinjor Luigi Pezzuto priznaje da se već šest godina, koliko je u BiH, nada promjenama i reformama.

''Sada čekamo novu vladu. To je još jedan poticaj da gledamo dalje. Nadamo se da se s novom vladom možemo suočiti s nekim pitanjima koja su otvorena. Bilo bi dobro da se prave kvalitetni koraci dalje, prije svega izmjena Izbornog zakona. Ja ne mogu reći kako to treba uraditi, ali mogu preporučiti temeljni princip od kojeg ova reforma mora početi - napraviti jednakost svih konstitutivnih naroda ove zemlje. Tako se može završiti ovo pitanje, konačno učiniti jednakima sve. Nakon toga ide se dalje, od jednakosti naroda do jednakosti u institucijama, na ekonomskom nivou, u zapošljavanju, zdravstvu, svim aspektima. Tako biste dobili modernu državu'', kazao je Pezzuto u intervjuu za Avaz.

Naglasio je da "u multikulturalnoj, multietničkoj, multireligioznoj zemlji to mora biti uz suglasnost svih naroda".

''Mora se shvatiti da nijedan narod ne može biti jači od drugog, isključiti druge. U BiH mora biti dominantna politika uključenja, a ne isključenja. Čini mi se da je to moguće. Vidimo u povijesti ove zemlje da poznaje pluralizam u jedinstvu. Poslije su došli neki događaji koji su narušili jedinstvo jedne duše. Vaša originalnost je jedinstvo u različitosti i to ne možete eliminirati. To je povijesna stvarnost. Različitost je bogatstvo'', kazao je Pezzuto.

Govoreći o tome kako danas žive katolici u BiH, te šta su razlozi njihovog odlaska, on ističe da "situacija nije dobra".

''Najveća iskušenja, ne samo ovdje, jesu da većina želi biti jača nad manjim. Drugi problem je odlazak, osobito mladih. Za mene je to najveći problem u BiH. Ovo se tiče ne samo katolika nego i svih ostalih. Svih. Omladina ove zemlje odlazi'', kazao je.

On je mišljenja da ''osiromašenje ove zemlje nikome neće donijeti ništa dobro''.

''Može se tu uraditi mnogo, od najranijih godina govoriti djeci da je ovo njihova zemlja, majka domovina. Važne su za rješenje tog problema tri stvari - obrazovanje, posao, krov nad glavom. I Sveti Otac je rekao: "Nikad religije ne smiju biti motiv sukoba. Bog je jedan". Nema logike u religijskim ratovima'', kazao je Pezzuto.

Dodao je da ''priča o majci domovini nije religijska, to je priča o društvu''.

''Ja mislim da ovdje svi trebaju učiti, misliti kako osigurati najbolje obrazovanje, bolji život za sve. O tome govorimo godinama. Religijske vođe ne mogu riješiti te probleme. To je zadaća institucija države'', kazao je.

Pezzuto je naglasio kako se "mora imati hrabrosti da se nađe način za rješenje problema", te da su "reforme i put BiH ka Europi".

Kopirati
Drag cursor here to close