Reinhard Priebe

Mladi ljudi napuštaju zemlju zbog pomanjkanja pravne sigurnosti

''Mladi vide probleme u funkcioniranju vladavine zakona u ovoj zemlji”, rekao je Priebe.
Vijesti / Politika | 20. 11. 2019. u 21:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U Bosni i Hercegovini postoje ozbiljni problemi u vladavini zakona'', rekao je viši nezavisni pravni stručnjak Europske unije Reinhard Priebe, u okviru javne debate “Pravo na pravdu”, koja je organizirana povodom Izvještaja o stanju u pravosuđu u Bosni i Hercegovini.

On je dodao da je, kako je rekao, “frustriran zbog manjka progresa jer nailazi na stvari slične onima od prije 15 godina”.

“Mnogi mladi ljudi, kako sam shvatio, napuštaju ovu zemlju i ovo nije samo zato što su prisutni ekonomski razlozi nego i zbog, smatram, pomanjkanja pravne sigurnosti. Oni vide probleme u funkcioniranju vladavine zakona u ovoj zemlji”, rekao je Priebe, prenosi BHRT.

Na početku debate sudionicima se putem video-linka obratio povjerenik Europske unije za proširenje i politiku susjedstva Johannes Hahn koji je poručio da su u demokratskim državama svi građani jednaki pred zakonom.

Među sudionicima su bili i članovi grupe “Pravda za Davida” i obitelj mladića Dženana Memića.

“Gospodin Priebe je uradio analizu, donijet će zaključke koji će se morati provesti, dakle, nekome će bti naređeno da to provede i da se nadamo boljem radu pravosuđa, jer je Europska unija uložila ogroman novac, a vidimo kakvo je pravosuđe”, rekao je otac ubijenog Dženana, Muriz Memić.

“Od gospodina Priebea ne očekujem ništa što dosad nije viđeno. Bit će to dobar izvještaj sa dobrim preporukama. Gospodin Priebe je iskusan čovjek i poznaje dobro domaću problematiku, ali naš problem je što neće imati tko te preporuke da provodi u djelo. I to je ključna stvar”, kazao je jedan od sudionika skupa, sudac Suda BiH Branko Perić.

Kopirati
Drag cursor here to close