Konačno

Mladi košarkaši Kosova dobili vize za dolazak u BiH

U putovnice mladih košarkaša Kosova su u Veleposlanstvu BiH u makedonskoj prijestolnici Skoplju izdane i opečaćene vize kojima mogu doći na turnir u Sarajevo.
Vijesti / Politika | 11. 08. 2018. u 08:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Košarkaši Kosova u petak kasno navečer su, nakon višednevne drame, dobili vize za dolazak u Sarajevo gdje je u četvrtak počelo kadetsko Europsko prvenstvo divizije B.

Kako je za Al Jazeeru potvrđeno iz Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, u putovnice mladih košarkaša Kosova su u Veleposlanstvu BiH u makedonskoj prijestolnici Skoplju izdane i opečaćene vize kojima mogu doći na turnir u Sarajevo.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak potvrdio je ranije za bh. medije kako će košarkašima kadetske reprezentacije Kosova do kraja dana biti izdane vize, te kako je predsjednik Košarkaškog saveza bh. entiteta Republika Srpska Boris Spasojević promijenio svoj stav.

Na pitanje zbog čega je procedura trajala danima, bh. šef diplomacije je rekao kako je Spasojević promijenio svoj stav.

''Mi smo tek u petak navečer dobili stav potpredsjednika KS BiH, odnosno predsjednika KS RS-a da on stoji iza ovog natjecanja i da smatra da treba izdati vize reprezentaciji Kosova. Zbog toga smo izgubili nekoliko dana, mogao je to reći i ranije, kada je eksplicitno rekao da je protiv toga. S obzirom na to da su se okolnosti promijenile, stvoreni su neki drugi uvjeti i vize će do kraja dana biti izdane'', dodaje ministar.

Nešto ranije, Europska košarkaška federacija (FIBA Europe) dala je rok do petka u 20.30 sati Bosni i Hercegovini da se izdaju potrebne vize mladim košarkašima Kosova kako bi mogli nastupiti na Europskom prvenstvu B divizije igrača do 16 godina koje je u četvrtak počelo u Sarajevu, te zaprijetili sankcijama bh. kući košarke.

U Sarajevu je u četvrtak počelo Europsko prvenstvo B divizije za košarkaše do 16 godina, a u skupini D se nalazi Kosovo, zajedno s BiH protiv koje je u četvrtak trebao igrati prvu utakmicu.

No, igrači sa Kosova nisu došli u bh. prijestolnicu jer im u Veleposlanstvu BiH u Skoplju nisu izdali potrebne vize.

Boris Spasojević, član Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH i predsjednik Košarkaškog saveza bh. entiteta Republika Srpska, za televizijsku kuću N1 je kazao kako nije u nadležnosti KSBiH hoće li košarkaši s Kosova dobiti vize i što se njega tiče oni već danas ili sutra mogu dobiti vize.

''Sada se traži da se prebaci loptica na nekog drugog. Što se mene tiče i mojih suradnika, vize može dati sutra ili danas. Mogao je dati prije tri dana. Mi smo ljudi sportašo. Ne zanima nas politika niti diplomacija'', naglasio je on.

On je istaknuo kako je odluka Igora Crnatka, ministra vanjskih poslova BiH, da kosovski košarkaši ne dobiju vizu za boravak u BiH.

Ranije u petak je Ministarstvo vanjskih poslova BiH priopćilo kako odluka o izdavanju viza članovima reprezentacije Kosova još nije donesena, te da su okolnosti i dalje nepromijenjene.

Ministarstvo podsjeća kako je iz dopisa Košarkaškog saveza BiH vidljivo da iza organizacije natjecanja, u kojem bi sudjelovala reprezentacija Kosova, ne stoje svi članovi Upravnog odbora KSBiH, odnosno da ne postoji potpis podrške potpredsjednika Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH iz Republike Srpske Borisa Spasojevića.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, kako se navodi u priopćenju, ne želi nositi odgovornost zbog činjenice da u rukovodstvu Košarkaškog saveza BiH ne postoji usuglašen stav o ovom natjecanju.

Kopirati
Drag cursor here to close