Mobilnost studenata i nastavnika

Misteriozna fondacija u Federaciji

''Za ovu novu fondaciju nemamo ni ciljeve ni plan, ništa nemamo. Očigledno se ova Vlada naumila raditi mimo javnosti i Parlamenta'', dodao je Mašić.
Vijesti / Politika | 21. 05. 2018. u 10:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / CIN

Za financiranje nove institucije, Fondacije za mobilnost studenata i nastavnika, sredstva su osigurana u proračunu Federacije BiH za ovu godinu, a u Parlamentu FBiH, koji usvaja proračunu, čak ni ne znaju da ona postoji, objavio je Dnevni avaz.

Fondacija je osnovana odlukom Vlade FBiH, donesenom u travnju prošle godine, očekuje se da za mjesec bude registrirana i da u ovoj godini počne raditi.

''Pomalo zabrinjava da Parlament nije informiran o tome da je Fondacija osnovana. Takvo ponašanje je nedopustivo. Jedino na osnovu njenog naziva mogu pretpostaviti o čemu se radi tako da ne mogu ništa reći o tome je li ona zaista potrebna'', rekao je Avazu Damir Mašić, zastupnik Socijaldemokratske partije u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i bivši federalni ministar obrazovanja i znanosti, u čijem je resoru ova fondacija.

Podsjetio je da je kod formiranja Fondacije za studentske zajmove inicijativa išla putem Parlamenta.

''Za ovu novu fondaciju nemamo ni ciljeve ni plan, ništa nemamo. Očigledno se ova Vlada naumila raditi mimo javnosti i Parlamenta'', dodao je Mašić.

Jasna Duraković, zastupnica Saveza za bolju budućnost u Zastupničkom domu FBiH, kaže da je čula za ovu fondaciju, ali da Parlament nije upoznat o njezinom osnivanju, mada je trebao biti, te se, stoga, odmah javljaju sumnje.

''To mi malo miriše na neku SDA-ovsku podvalu, jer je ministar iz Stranke demokratske akcije na čelu Ministarstva obrazovanja i znanosti, u smislu da se izvlači novac iz proračuna, da ne bude transparentno'', dodala je Duraković.

Rekla je kako misli da nema potrebe za ovom novom institucijom kad postoji toliki broj nevladinih organizacija koje su odvojene od politike.

Kako je Dnevnom avazu rečeno u resornom ministarstvu, cilj Fondacije su, između ostalog, stimulacija mobilnosti studenata i nastavnika, provedba projekata Europske unije te financijska podrška korisnika programa razmjene.

Fondacija za mobilnost studenata i nastavnika FBiH imat će tri člana Upravnog odbora, koji će upravljati njenom imovinom i sredstvima, tajnika i još jednog zaposlenog za financije.

Vlada je nedavno dala suglasnost na Statut Fondacije, produžen je "mandat" privremenom Upravnom odboru, a novac za nju planiran je u okviru transfera za provedbu bolonjskog procesa, koji iznosi 250.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close