Pogledajte što kaže zakon o mirovinama

''Mir u mirovinskom sustavu'' - Utvrđen prijedlog zakona o MIO/PIO

Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju
Vijesti / Politika | 14. 12. 2017. u 19:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH utvrdila je na današnjoj sjednici u Mostaru Prijedlog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, koji je u suštini identičan verziji već razmatranoj u Parlamentu Federacije BiH, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 Novine koje su unesene u Zakon uglavnom se odnose na ranije zahtjeve udruga umirovljenika u FBiH, kao i na tehnička poboljšanja samog teksta.

U Zakon je uvrštena nova definicija da je ''policijski službenik, u smislu ovog zakona, osoba koja je kao takva definirana posebnim zakonom, koja ima prebivalište na teritoriju Federacije BiH ili Brčko Distrikta BiH i koja prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja ostvaruje kod nositelja osiguranja''.

 Ova definicija je dana kako bi bila omogućena primjena eventualnih odredbi o posebnom izračunu mirovina za policijske službenike, što bi bilo uređeno posebnim zakonom, te bila osigurana primjena istih propisa za policijske strukture s razine Bosne i Hercegovine.

 Vrijednost općeg boda utvrđena Zakonom iznosi 14 KM.

Propisano je da mirovine budu usklađivane 15. travnja svake godine. Usklađivanje se vrši u visini zbroja 50 posto prostotaka porasta potrošačkih cijena i 50 posto prostotka porasta realnog bruto društvenog proizvoda u FBiH u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim mirovina ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini.

Najviše mirovine neće biti usklađivane/povećavane sve dok najniži iznos mirovine ne dostigne jednu petinu iznosa najviše mirovine ostvarene po zakonu.

Precizirano je izvanredno usklađivanje koje može biti provedeno jednom u tekućoj godini, ako je stopa rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodne dvije kalendarske godine veća od tri posto i ako nema akumuliranog deficita proračuna FBiH, a najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini.

Propisano je da se najniža i zagarantirana mirovina usklađuju ne sa troškovima života, kako je to ranije bilo već prema odredbama člana 79. (što je za umirovljenike povoljnije). Također, precizirano je da izuzetno, ukoliko postoje financijske mogućnosti, Vlada FBiH može posebnom odlukom utvrditi povećanje iznosa najniže mirovine u većem postotku, a najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini.

Član Zakona  koji govori o korištenju sredstava za ostvarivanje prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja i rad nositelja osiguranja dopunjen je dijelom koji predviđa mogućnost da, u skladu s financijskim mogućnostima, sredstava mogu biti korištena i za financiranje i rad udruge umirovljenika na razini Federacije BiH.

U prelaznim i završnim odredbama u članu 140. kojim je propisana isplata mirovina korisnicima koji ostvaruju pravo dodana su dva stava kojima je propisano povećanje zakonskog iznosa mirovina korisnicima prava koji su ih ostvarili do 31. Srpnja 1998. godine za 10 posto, te korisnicima koji su prava ostvarili od 31. Srpnja 1998. godine do 31. prosinca 2007. godine za 5 posto.

Ključna rješenja Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju uvjetovana su nepovoljnim prognozama socijalne održivosti mirovinskog sustava u FBiH i pokazanim lošim demografskim izgledima.

Glavni ciljevi reforme mirovinskog sustava u FBiH su ublažvanje efekata starenja stanovništva na mirovinski sustav, smanjenje preranog odlaska iz svijeta rada, pravedniji izračun mirovina prema plaćenom doprinosu, pravedan odbitak za prijevremenu mirovinu i stimulacija ostanka u sferi rada, te sprečavanje i ublažavanje pada adekvatnosti mirovina u FbiH, stoji u priopćenju.

Zakon o MIO donijet će mir u mirovinski sustav

Federalni premijer Fadil Novalić izrazio je zadovoljstvo što je Vlada FBiH na današnjoj sjednici u Mostaru utvrdila Prijedlog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, kazavši kako je to zakon koji se 'pravi' jednom u dvadeset- trideset godina.

''Vjerujemo da su sad definitivno sazrele sve prilike da bude usvojen Zakon o MIO'', ocijenio je Novalić, kazavši kako je riječ o generacijskom zakonu te da taj zakon, kao i Zakon o radu, predstavljaju epohalne zakone koje bi se malo koja vlada usudila i uraditi.

''Ovaj zakon o MIO donijet će mir u mirovinski sustav za narednih 10- 15 godina'', zaključio je Novalić.

Kopirati
Drag cursor here to close