Teška pobjeda

Mirko Šarović novi predsjednik SDS-a

Šarović je izabran na stranačkoj Skupštini, koja je u nedjelju održana u Banjoj Luci. Šarović je dobio 204 glasa od 400 prisustnih izaslanika.
Vijesti / Politika | 30. 06. 2019. u 17:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mirko Šarović novi je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), neslužbeno se doznaje.

Šarović je izabran na stranačkoj Skupštini, koja je u nedjelju održana u Banjoj Luci. Šarović je dobio 204 glasa od 400 prisustnih izaslanika.

U trci za lidera najjače opozicijske stranke bio je i aktualni predsjednik Glavnog odbora Milan Miličević, za koga je glasao 181 izaslanik.

Mirko Šarović je sedmi po redu predsjednik SDS-a.

''Bila je to demokratska utakmica'', dodao je Šarović novinarima i naveo da će biti predsjednik svih članova, budući da je ovo "tijesna" pobjeda.

Šarović je čestitao i Miličeviću, navodeći da za njega ima mjesta u SDS-u, kao jednom od “najuglednijih članova”.

SDS-u, kaže, predstoje mjeseci konsolidacije kako bi se, prvenstveno, spremili za lokalne izbore.

''Predstoji nam jedno unutrašanje sređivanje, jer predstoje strukture koje nisu popunjene, kao i rješavanje nekih neuralgičnih točaka'', istaknuo je on i dodao da želi SDS koji može da bude ključna politička opcija u RS.

Na Skupštini najjače opozicijske stranke izabrani su i članovi Glavnog odbora, te izmijenjen Statut stranke.

Detalji iz života Šarovića

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i novoizabrani predsjednik SDS-a, rođen je u Rogatici 1956. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1979. godine. Živi u Istočnom Sarajevu sa suprugom Stojankom i dvoje djece.

Član je Srpske demokratske stranke (SDS) od 1990. u kojoj je trenutno potpredsjednik.

Nakon završetka fakulteta Šarović narednih deset godina radi u ''Famosu'' i ''Unisu'', a potom postaje sekretar Skupštine Općine Novo Sarajevo, sve do početka rata 1992. Tada počinje istu funkciju obnašati u Općini Istočno Novo Sarajevo. Od 1994. do 1996. je bio predsjednik Izvršnog odbora Općinske uprave u Istočnom Novom Sarajevu.

Od 1996. do 1998. godine je bio gradonačelnik Istočnog Sarajeva, kada je izabran za potpredsjednika RS-a. Na izborima 2000. postao je predsjednik Republike Srpske, a dvije godine kasnije izabran je za srpskog člana Predsjedništva BiH. Međutim, u travnju 2003. podnosi ostavku. Godinu dana kasnije visoki predstavnik u BiH Pady Ashdown smjenjuje Šarovića s mjesta potpredsjednika SDS-a i zabranjuje mu političko djelovanje zbog neispunjavanja odredbi Dejtonskog sporazuma.

Šarović je 2005. bio optužen za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja i udruživanje radi vršenja krivičnog djela. U pritvoru je proveo godinu dana te dobio oko 100.000 KM odštete jer ga je Sud BiH na kraju oslobodio optužbi.

Nakon što mu je visoki predstavnik Valentin Inzko ukinuo zabranu političkog djelovanja, 2011. godine imenovan je za državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a smijenjen je 2013. godine da bi ga dvije godine kasnije ponovo imenovali na istu poziciju. Na Općim izborima 2018. godine je osvojio mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Prema zemljišnoknjižnim dokumentima i izjavi o imovinskom stanju iz 2012. godine, Šarović posjeduje kuću sa dvorištem od 527 metara kvadratnih, a njegova supruga posjeduje kuću sa zemljištem, ukupne površine 1.055 kvadrata, navodi Centar za istraživačko novinarstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close