Prijatelj Rusija

Šarović: Dodik istinu o BiH prenosi na svoj način

"Dodik istinu o BiH prenosi na svoj način. Rusija treba da bude prijatelj cijele BiH, a ne jedne osobe", kazao je Šarović.
Vijesti / Politika | 14. 01. 2020. u 18:53 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, nakon što je potpisao ugovor sa SNP-om, za N1 je kazao da Rusija treba da bude prijatelj cijele BIH - a ne samo jedne osobe, Milorada Dodika. Sporazum o suradnji sa strankom Nenada Popovića ne mijenja vanjskopolitički cilj SDS-a, a to je članstvo BiH u EU.

Više volje

Potvrdio su opravdane kritike jer je Bosna i Hercegovina prva po broju prekršajnih postupaka u Energetskoj zajednici.

"Jesu. Mnogo toga je točno. Pokrenuto je najviše postupaka, kasnimo u implementaciji regulative po EU standardima. Tražili smo prijatelje među ministrima, da se odluka ne donese - da BiH ne bude pod sankcijama. Treći put uzastopno smo sankcije prolongirali kako bi dali šansu domaćim vlastima da implementiraju treći energetski paket. Potrebno je više volje i unutarnji dogovor", kazao je Šarović.

On je kazao kako vlasti u BiH nisu shvatili značaj energetske zajednice i njenu ulogu. Potrebne su reforme u ovoj oblasti, kako je rekao - budući da bez toga BiH ne može u Europsku uniju - niti ima investicija u energetskom sektoru bez tih reformi.

Na pitanje tko je to sve blokirao, odgovorio je:

"Oba entiteta u posljednjem trenutku. Ovaj posljednji, veliki Zakon o električnoj energiji, negdje smo došli do 99 posto regulative i odredbi. Radilo se o nijansama, nije postojao mali korak, detalj da dobijemo zakonodavstvo i skinemo najveći dio postupka koji su pokrenuti protiv nas", rekao je Šarović za N1.

Spominjući Turski tok - Šarović je kazao da Bosna i Hercegovina treba više izvora energenata, ne samo Turski tok - nego i plin iz Azerbejdžana.

"Taj projekt se blokirao. Što više izvora - jeftiniji plin. Treba se napraviti dogovor unutar Vijeća ministara, da se BiH priključi na važan projekt, ali i TAP, koji prolazi pored Crne Gore, Jadranskog mora, Hrvatske", ocijenio je.

Prema njegovom mišljenju - samo je pitanje vremena kada će BiH da dobije zakonodavstvo u oblasti plina.

Rusija

"Ovo sada je hajdučija. Svako radi što želi. Bitno je da imate kilometar plinovoda i da se pojavite kao gazda. Jedni druge ucjenjuju, ljudi trebaju da znaju - sve će morati biti u skladu sa EU standardima", izjavio je Šarović.

Staša Košarac je njegov nasljednjik na poziciji ministra u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a Šarović je kazao kako ga samo zanima koja je njegova vizija i u kojem pravcu ide, te koje poteze vuče.

SDS je potpisao ugovor sa SNP-om u Beogradu, a čelnik te stranke iz Srbije je deklarirani protivnik europskih i NATO integracija. S druge strane - smatra se da uživa veliku podršku Rusije.

"On ima veliki ugled u Rusiji. Većina biznisa je u Rusiji, mislim da ima značajne poslovne i političke veze. Spoljno politički prioritet SDS-a je EU i članstvo u EU. To se ne mijenja. Rusija je prijateljska zemlja sa BiH, ali tu tapiju suradnje je prigrabio sam Dodik. Mi se nismo nametali do sada, ali želimo da proširimo odnose i pokažemo da postoje druge opcije koje žele poštenu suradnju sa Ruskom Federacijom", poručio je Šarović.

"Dodik istinu o BiH prenosi na svoj način. Rusija treba da bude prijatelj cijele BiH, a ne jedne osobe", kazao je.

Kopirati
Drag cursor here to close