Diplomacija

Ministrica vanjskih poslova na službeni put u SAD vodi osobnog asistenta - sina Alija

Ali Turković je sin ministrice Turković. Istovremeno, on je i "osobni asistent" za sva otvorena diplomatska pitanja.
Vijesti / Politika | 04. 02. 2020. u 13:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Diplomacija nije uhljebljenje", kazat će Bisera Turković samo nekoliko dana prije nego će se, barem formalno, nakon desetljetnog angažmana po veleposlanstvima, vratiti u BiH kako bi preuzela funkciju ministrice vanjskih poslova BiH.

Onda je u istom intervjuu izvijestila javnost da je "diplomacija elitno zanimanje". A pošto je obitelj Turković godinama u diplomaciji, logično je da su elita. I diplomacija im samim tim - pripada, piše Žurnal.

Ali Turković je sin ministrice Turković. Istovremeno, on je i "osobni asistent" za sva otvorena diplomatska pitanja. Mada nema nikakve formalne veze za Ministarstvom vanjskih poslova BiH, mama Bisera Turković, u svojstvu ministrice vanjskih poslova BiH, imenovala je svog sina Alija za člana službenog izaslanstva Bosne i Hercegovine koja je u službenoj posjeti SAD-u.

Žurnal je u posjedu programa posjete izaslanstva BiH predvođene ministricom Turković, a na popisu članova izaslanstva nalazi se Ali Turković, koji na sastancima ima funkciju "osobnog asistenta".

"Lokacija: Rodman Room - Pentagon - Washington DC. U pratnji ministrice vanjskih poslova dr. Turković sastanku prisustvuje osobni asistent gospodin Ali Turković", navedeno je u službenoj najavi sastanka koju su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH poslali svojim domaćinima.

Nakon sastanka u Pentagonu, ministrica Turković bi se tijekom posjete SAD-u trebala susresti sa Brockom Biermanom, zamjenikom direktora USAID-a za Europu i Euroaziju.

"U pratnji MVP dr. Turković sastanku prisustvuje osobni asistent gosp. Ali Turković", piše u najavi Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Mama Bisera planirala je da sin Ali bude dio službenog izaslanstva BiH koja će imati sastanak sa bivšom američkom veleposlanicom u BiH Maureen Cormack koja trenutno obavlja funkciju glavne zamjenice pomoćnika državnog tajnika SAD-a u Uredu za europske i azijske poslovr. Ali će, najavilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH, biti prisutan i sastanku sa Matthewom Palmerom, specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan i zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD-a.

Inače, ovo nije prvi put da nedavno imenovana ministrica vanjskih poslova BiH sina Alija vodi na službene sastanke u svojstvu osobnog asistenta. Tijekom obavljanja veleposlaničke funkcije u Kataru, ministrica Turković je inzistirala da njen sin prisustvuje svim sastancima koje su drugi dužnosnici BiH imali prilikom posjete toj državi. Osim sina Alija, Bisera Turković je u prošlosti koristila državničke funkcije kako bi i svoju kćerku promovirala u diplomate. Tako je, naime, 2000. godine, u svojstvu šefice Stalne misije BiH pri OSCE-u tražila od čelnika te međunarodne organizacije da njezinu kćerku Semru Turković - Hrle angažiraju  kao vanjskog uaradnika u jednom od svojih ureda u Beču. Osim toga, zet Bisere Turković - Haris Hrle, godinama je bio veleposlanik BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close