Ne može tako raditi

Ministrica u KS dala ostavku jer ne može obavljati funkciju savjesno

Premijer KS Edin Forto oglasio se nakon njene ostavke rekavši kako mu je žao.
Vijesti / Politika | 19. 07. 2019. u 14:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zineta Bogunić podnijela je ostavku na funkciji ministrice za obrazovanje, znanost i mlade Kantona Sarajevo, a u obrazloženju je kao razlog navela "nemogućnost da dužnost obavlja savjesno".

Ministrica Bogunić je zamolila premijera Kantona Sarajevo Edina Fortu da u skladu s propisanom procedurom prihvati njenu ostavku i rješenje o razrješenju te da ih na potvrđivanje dostavi Skupštini Kantona Sarajevo.

Ne može biti dosljedna

Na tu poziciju Bogunić je postavljena kao nestranački kadar, ali iz kvote ministarstava koja su pripala političkoj stranci Narod i pravda.

''Poštovani premijeru,u skladu sa članom 12 Zakona o Vladi Kantona Sarajevo obavještavam Vas da podnosim ostavku na funkciju ministrice za obrazovanje,nauku i mlade Kantona Sarajevo. Molim Vas da prihvatite moju ostavku i rješenje o razrješenju,u skladu sa propisanom procedurom,dostavite na potvrđivanje Skupštini Kantona Sarajevo'', navela je u zahtjevu za ostavku ministrica Bogunić.

Obrazložila je kako ostavku podnosi zbog nemogućnosti da dužnost ministrice za obrazovanje, znanost i mlade nastavi obavljati savjesno, uz dosljedno pridržavanje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Kantona Sarajevo i u skladu sa položenom zakletvom.

''Moje čvrsto opredjeljenje da obavljajući povjerenu dužnost, u svakoj prilici štitim interese Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Kantona Sarajevo, uz nesebično zalaganje za zaštitu ljudskih prava i sloboda, bilo je i ostat će iznad svakog interesa. Kako ne postoje pretpostavke da povjerenu dužnost nastavim obavljati u skladu sa položenom zakletvom, čast i dostojanstvo me obavezuju da se povučem sa funkcije ministrice. Vama, kao i članovima Vlade Kantona Sarajevo, uz želju za dobrim zdravljem, izražavam zahvalnost na dosadašnjoj profesionalnoj suradnji i želim uspjeh u daljnjem radu'', napisala je Bogunić.

Žao mu je

Navela je da će njeno nesebično zalaganje za zaštitu ljudskih prava i sloboda biti iznad svakog partikularnog interesa.

Ostavka je uslijedila nakon što je ministrica jučer na sjednici Vlade KS povukla Odluku o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Premijer KS Edin Forto oglasio se nakon njene ostavke rekavši kako mu je žao.

''Tijekom našeg zajedničkog rada ona je bila osoba koja je svojim profesionalnim stavovima i visokim standardima u radu bila ne samo uzor ostalim u Vladi KS, uključujući i mene, nego i osoba na koju sam se mogao osloniti kada mi je trebao nepristran savjet u oblasti obrazovanja. Svjestan sam da je situacija na polju obrazovanja složena i žao mi je što je to rezultiralo ovakvom njenom odlukom. Moja dužnost kao premijera je da zaprimim ostavku, ali svakako planiram razgovarati s ministricom'',  poručio je premijer Forto.

Kopirati
Drag cursor here to close