Vučićeva

Bisera Turković ponovila da su Covidshield cjepiva jeftina i za siromašne

"To bih tražila i danas i sutra za bilo koju drugo cjepivo koja dolazi u ovu zemlju, jer je to zakonska procedura", izjavila je ona.
Vijesti / Politika | 17. 03. 2021. u 19:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izjavila je u Sarajevu da su cjepiva "Covidshield" kompanije "AstraZeneca", koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poklonio za potrebe Federacije BiH, jeftina cjepiva i da ih naručuju zemlje koje imaju manje prihode, javlja Beta, prenosi Federalna televizija.

Turković je, poslije sastanka s ministrom vanjskih poslova Srbije Nikolom Selakovićem, rekla da to cjepivo koju su razvili Univerzitet u Oxfordu i farmaceutska kuća AstraZeneca, košta četiri dolara.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o svojoj ranijoj izjavi da je cjepivo AstraZeneca, proizvedena i Indiji, namijenjena siromašnim zemljama, ona je danas rekla da nije imala lošu namjeru i da na poklonu treba biti zahvalan.

Turković je rekla da je, radi zaštite državljana BiH, zahtijevala da Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH da suglasnost za upotrebu tih cjepiva.

"To bih tražila i danas i sutra za bilo koju drugo cjepivo koja dolazi u ovu zemlju, jer je to zakonska procedura", izjavila je ona.

Podsjetimo, Turković je izjavila kako je cjepivo AstraZeneca, koje je Srbija donirala Federaciji BiH, "veoma dostupn" i da se koristi, kako je rekla, uglavnom u siromašnim državama.

"Ja bih više cijenila kada bi, recimo, potpisali sporazum o granici ili kada bi Srbija kvalificirala ratne zločine u BiH onako kako su to sudovi presudili", rekla je Turković tada, prenosi Srna.

Dodala je kako se cjepivo AstraZeneca proizvodi u Indiji i da je riječ o "vrlo jeftinom i vrlo dostupnom cjepivu, koje nema dozvole za korištenje u EU".

Do sada je u Federaciju BiH stiglo samo 10.000 cjepiva "AstraZeneca" koje je poklonila Srbija i potrošene su za zdravstvene radnike u Covid-ambulantama, i još 5.000 doza te vakcine koje je poklonila Slovenija, ali cijeloj BiH.

Republika Srpska je samostalno naručila 22.000 ruskih cjepiva "Sputnjik V" za zdravstveno osoblje i najugroženije kategorije stanovništva, a 5.000 cjepiva za cijepljenje zdravstvenih radnika iz RS osigurala je Srbija.

Kopirati
Drag cursor here to close