Portugal

Ministrica podnijela ostavku zbog neadekvatne reakcije na požare

Portugalska ministrica podnijela ostavku zbog neadekvatne reakcije na požare  
Vijesti / Politika | 18. 10. 2017. u 15:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Ministrica u portugalskoj vladi nadležna za službe za izvanredne situacije u srijedu je podnijela ostavku nakon što je 106 ljudi poginulo u šumskim požarima u ovoj godini.

Ministrica unutarnjih poslova Constanca Urbano de Sousa ponudila je ostavku a premijer Antonio Costa ju je prihvatio, objavila je vlada na svom websiteu.

Urbano de Sousa navodi u pismu ostavke objavljenom na websiteu kako je namjeravala napustiti vladu nakon što su 64 osobe poginule u šumskom požaru prije četiri mjeseca, ali je Costa zatražio da ostane na položaju. Ona je ponovila zahtjev nakon što su 42 osobe poginule u novom nizu šumskih požara tijekom proteklog vikenda.

''Iako je tragediju izazvalo više faktora, došla sam do zaključka da ne mogu nastaviti da obavljam ministarsku dužnost iz političkih i osobnih razloga '', napisala je ona nakon proteklog vikenda.

Pogibije u šumskim požarima u ovoj godini predstavljaju najvišu godišnju brojku žrtava u povijesti te zemlje i zapanjile su Portugal. Mirni prosvjedi zakazani su za sljedeći vikend kako bi se izvršio pritisak na vladu da poduzme odlučniju akciju po tom pitanju.

Urbano de Sousa bila je pod žestokim političkim pritiskom da podnese ostavku. Službena istraga pogibija u junskom požaru koji se desio tokom noći  pronašla je brojne manjkavosti u reakciji vlasti - iako bi trag mogao dovesti i do prethodnih vlada.

Pritisak zbog pogibija teško je djelovao na Urbano de Sousu, koja je u nekoliko navrata bila na rubu suza kada je javno govorila o tragediji.

Urbano de Sousa je napisala da je pripremila teren za političke promjene za koje se očekuje da će ih vlada usvojiti naredne subote, prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close